Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Uscarea rufelor în casă te poate îmbolnăvi grav, avertizează medicii.

Este extrem de periculos să usuci rufele în casă. Nu uscaţi rufe în casă, aerisiţi bine camerele și folosiți hota de bucătărie! Un nivel necorespunzător de umezeală care dă „naştere” mucegaiului, trasformă casa într‑o rezervă de ciuperci extrem de agresive pentru sănătate.

De regulă, mucegaiul apare pe pereții interiori şi tavan, din cauza acumulării de umezeală permanentă pe suprafața lor.

„Există două situații în care apare condensul. Prima se referă la o anumită valoare a umidității absolute a aerului, când temperatura acestuia, lângă peretele rece, scade sub o anumită valoare (temperatura punctului de rouă), iar cea de‑a doua la o anumită valoare a temperaturii aerului, când cantitatea de vapori de apă creşte peste valoarea de saturație”, explică doctorul inginer Teodor Terețean.

El recomandă ca, în perioada rece a anului, temperatura din încăperi să se situeze între 20 şi 24 de grade C, iar umiditatea între 30 şi 60%. Cea mai la îndemână soluție pentru a evita apariția mucegaiului este aerisirea camerelor.

O altă soluție se referă şi la izolația construcției.

„Una dintre variante, e izolarea pe partea exterioară a peretului. Dacă nu e posibil, peretele se izolează la interior, intercalându-se între izolație şi vechiul perete diferite tipuri de bariere de vapori, care pornesc de la vopsiri cu produse speciale, sau lipiri de materiale plastice, până la intercalarea în aceleaşi locuri de plăci metalice, care nu ruginesc (de exemplu, foi subțiri de cupru)”, detaliază profesorul.

Efectele mucegaiului asupra sănătății:

Umiditatea are un efect semnificativ în controlul transmiterii infecțiilor pe cale aeriană. Mucegaiurile (ciupercile) îşi intensifică acțiunea nefavorabilă asupra oamenilor începând cu valori ale umidității relative peste 60%. Zonele mucegăite ale pereților sau tavanului devin focare de infecție, fiind permanent surse generatoare de spori de ciuperci.

„Oamenii care trăiesc în astfel de medii pot avea probleme pulmonare. Din cauza mucegaiului, are loc declanşarea astmului sau exacerbarea lui (crize), dar şi a rinitelor alergice. O altă problemă serioasă este şi boala alveolită alergică extrinsecă, ce se manifestă cu tuse şi probleme de respirație”, explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, din Bucureşti.

Sfaturi:
Nu uscați rufele în casă, folosiți hota la bucătărie, precum şi maşinile de spălat cu uscător, nu cele care storc la 1.000 de rotații pe minut.
Pentru a evita umezeala în exces, eliminați „producătorii temporari” ai acesteia: aglomerările, atât de persoane, cât şi de ghivece cu flori.
În ceea ce priveşte soluțiile posibile pentru eliminarea mucegaiului, specialiştii avertizează că produsele pe bază de clor sau hipoclorit nu sunt folositoare, deoarece albesc mucegaiul şi doar dau impresia că‑l omoară.
Sursa: doctorulzilei.ro

loading...

Add comment