Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Psihologul Iulia Gippenreiter:A educa un copil – nu înseamnă a-l dresa

Julia Borisovna Gippenreiter în numeroasele sale cărți despre psihologie atrage atenția părinților asupra modului în care interacționează cu copiii și a modului în care vorbesc cu aceștia.Am ales cele mai importante, în opinia noastră, afirmațiile unui psiholog celebru despre comportamentul copiilor și al părinților, astfel încât să ne putem înțelege mai bine.

Să crești un copil înseamnă să-l iubești necondiționat, nu pentru că este chipeș, deștept, capabil, priceput, ajutător și așa mai departe, ci doar pentru ceea ce este.

Dacă copilul este dificil și este gata să accepte ajutorul tău, ajută-l. În acest caz, luați numai ceea ce el nu poate face singur, lăsați restul să facă. Odată cu dezvoltarea unui copil, încredințează-i treptat activități noi.

Cu cât copilul este criticat și certat mai mult, cu atât acesta devine mai rău.De ce întâmplă acest lucru? Deoarece a educa un copil – nu înseamnă a-l dresa.

Personalitatea și abilitățile copilului se dezvoltă numai la activitățile în care s-a angajat pe cont propriu și cu interes.

Puteți să vă exprimați nemulțumirea față de acțiunile copilului, dar nu ale copilului în general. Puteți condamna acțiunile copilului, dar nu și sentimentele lui, oricât de nedorite sau impermeabile. Nemulțumirea față de acțiunile copilului ar trebui să fie sistematică, altfel se va transforma într-o respingere a acestuia.

Există situații când un copil poate fi lovit. Permite-i să înfrunte consecintțele negative ale acțiunilor sale.Așa va crește și va deveni conștient de aceste lucruri.

Oferă-i copilului tău îmbrățisări de mai multe ori pe zi, câte 4 îmbrățișări sunt absolut necesare pentru simpla supraviețuire și pentru o sănătate bună. Și apropo, nu numai copilul are nevoie, ci și adultul.

Cea mai bună pedeapsă pentru un copil este să-l privezi de bine și să nu-i faci rău.

Permite-i copilului să fie el însuși.Nu-l împinge să faca anumite lucruri.Nu-l învăța.Nu-i face mereu observații.Nu-l forța să facă tot ce vrei tu.

Copiii nu numai că au nevoie de ordine și reguli de conduită pe care și le doresc și le așteaptă! Face ca viața lor să fie înțeleasă și previzibilă, creează un sentiment de securitate.

Tot ceea ce dorim să schimbăm la copii, trebuie să verificăm în primul rând cu atenție la noi: nu este faptul că ar fi mai bine să ne schimbăm în noi înșine.

Autocunoașterea și educarea reprezintă prima datorie a părinților.Fără această muncă persoanală, în loc să-și introducă copiii în cultură, îi încarcă cu propriile probleme.

Copiii învață cel mai bine din consecințe și nu din predici.

Fii un model pozitiv pentru copilul tău. Daca tu te porți frumos și politicos cu alți oameni, copilul îți va imita comportamentul.

loading...

Add comment