Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Peștera Urșilor,o minune a naturii unică în Europa

Situată în munții Apuseni, ascunsă în spatele pădurilor vibrante și a zidurilor impunătoare din piatră, Peștera Ursilor este una dintre cele mai vizitate atracții din România. Luându-și numele din vechile fosile de urs rupestru găsite în interior, peștera oferă vizitatorilor o călătorie în adâncurile pre-istoriei.

Peștera Urșilor este situată în Chișcău, județul Bihor și a fost descoperită întâmplător în data de 17 septembrie 1975, când minerii locali au dinamitat un zid de marmură neobișnuit.Unul dintre mineri, Traian Curta, a fost primul om care a pus piciorul în peștera recent descoperită.În următorii cinci ani, peștera a fost cartografiată și dotată cu corpuri de iluminat și pasarele, permițând turiștilor să o viziteze fără a deranja mediul.Lungimea totală a Peșterii Ursilor este de 1,5 kilometri, din care 521 metri sunt protejați ca rezervație științifică.

Această minune a naturii este unică în România și chiar și în Europa.Peștera are trei galerii principale și patru săli. Galeriile sunt numite sugestiv în funcție de atracțiile care pot fi văzute în interior: Galeria Ursilor, Galeria Emil Racoviță (numită după omul de știință și exploratorul peșterilor români) și Galeria Științifică.Peștera impresionează orice turist datorită frumuseții uimitoare a formațiunilor sale de rocă, precum și a resturilor fosilizate ale urșilor rupestri de lungă durată.

În anul 1984 au fost descoperite cinci scheleturi complete de urs de peșteră.Urșii de peșteră erau destul de diferiți de speciile de urs din zilele noastre, deoarece cântăreau până la o tonă și stăteau la înălțimea terifiantă de patru metri când se sprijineau pe labele lor posterioare.Galeria Emil Racoviță este cea mai lungă din peșteră. La sfârșitul acestei galerii, după o groapă uluitoare de 30 de metri adâncime, se află Galeria Științifică. Una dintre cele mai fascinante secțiuni din Peștera Urșilor este Sala Lumânărilor. După cum sugerează și numele, vizitatorii se pot plimba aici printr-o catedrală naturală împodobită cu stalactite și stalagmite care seamănă foarte mult cu niște lumânări enorme.Este o atracție unică, care merită văzută neaparat.

loading...

Add comment