Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Mărţişorul,un simbol al reînnoirii şi speranţei, dăruit să aducă noroc la început de primăvară

Mărțișorul este un simbol al reînnoirii timpului și al renașterii naturii, odată cu venirea primăverii, dar și al speranței, fiind dăruit celor dragi pentru a le aduce noroc și belșug.

Se spune că persoana care poartă șnurul roșu cu alb s-ar bucura de un an prosper și sănătos.Nu cu mult timp în urmă, în mediul rural, oamenii obișnuiau să sărbătorească Martisorul agățând un șnur roșu cu alb la poarta, fereastra, cornul bovinelor și șopron, pentru a proteja împotriva spiritelor rele și a invoca puterea regenerativă a naturii.Se poartă pe durata lunii Martie, ca semn al sosorii primăverii.În România, obiceiul este ca bărbații să dăruiască mărțișoare fetelor, pe când în Moldova, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărțișoare băieților.

Conform cercetărilor arheologice, Mărțișorul își urmărește istoria cu mai bine de 8.000 de ani în urmă. Unii etnologi cred că sărbătoarea are origini romane, alții susțin teoria că este o veche tradiție dacică.Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute exact.Pe vremuri, Mărțișor era făcut din mici pietricele de râu, colorate în alb și roșu, cu coarde pe o ață și purtate în jurul gâtului. Au fost purtate, pentru a aduce noroc și vreme bună, de la 1 martie până când primii copaci vor înflori. Când primii copaci au înflorit, Mărțișorul trebuia legat pe ramuri de copaci.

Unele traditii spun ca firul martisorului, ar fi fost tors de Baba Dochia, in timp ce urca turma la munte. Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia torcea firul anului primavara, la nasterea timpului calendaristic.

Femeile poartă în piept martisorul toată luna martie, deoarece se crede că vor aduce forță și sănătate pentru anul ce urmează.Unele femei îți pun pe bluză unul sau mai multe martisoare, în timp ce altele poartă doar o dantelă alb-roșie la încheietura mâinii. La sfârșitul lunii martie, firele alb-roșii sunt legate de o ramură a unui pom fructifer, despre care se spune că aduce bogăție. Pe 8 martie, românii au o altă sărbătoare foarte importantă și populară,Ziua Femeii. Este ziua în care, în semn de respect și recunoștință, toate femeile ar trebui să primească flori și cadouri.Mărţişorul este o tradiţie cunoscută și practicată în România, Republica Moldova şi teritoriile învecinate locuite de români sau aromâni. Obiceiuri similare sunt întâlnite și în Bulgaria, Albania și Macedonia.

loading...

Add comment