Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
Petrache Poenaru

România rămâne în istorie.Petrache Poenaru este românul care a inventat stiloul.

La un moment dat în timpul școlii, probabil că fiecare dintre noi a folosit un stilou în clasă sau în timp ce își făcea temele acasă.Și poate vă amintiți că trebuia umplut rezervorul când se termina cerneala.Dar cel mai probabil că nu știați că acesta a fost inventat de un român.

Ei bine, inventatorul stiloului este chiar un român, și anume Petrache Poenaru.În anul 1827,el a fost cel care a inventat primul stilou din lume pe când era student la Paris. El și-a brevetat invenția în anul 1827 sub numele de Pena portabilă fără sfârșit cu autoalimentare, cu cerneală.

Născut în anul 1799, într-o familie de boieri din sudul judeţului Vâlcea, el a avut parte de o tinerețe zbuciumată.Istoricii susţin că Petrache Poenaru a părăsit casa părintească la o vârstă destul de fragedă, pentru a locui la nişte rude bogate.Distins absolvent al școlii Obedeanu din Craiova, Petrache a fost prezentat lui Tudor Vladimirescu și a devenit unul dintre pandorii săi, urmând să devină în curând omul său de încredere și șef de cancelarie.

Petrache Poenaru a fost un aprig susţinător al Revoluţiei de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu.În această perioadă de activism politic, potrivit unor martori ai vremii, Petrache Poenaru ar fi inventat chiar și drapelul național tricolor.După ceva timp, a reușit să obțină o bursă și să plece la Viena și Paris. A studiat topografia și geodezia și a devenit absolvent al Școlii Politehnice din Paris. În acest timp, el a inventat primul stilou modern cu rezervor de cerneală.

În anul 1831 Petrache s-a întors în țară și a devenit profesor la Colegiul Sfântul Sava din București. S-a dedicat sistemului de învățământ românesc publicând cursuri de algebră și geometrie și a înființat școlile publice rurale.Numele lui Petrache Poenaru este legat și de introducerea sistemului metric zecimal în România.Tot la insistențele sale a fost înființat și Colegiul de Științe Exacte, cu trei departamente: topografie, inginerie,poduri și drumuri și, de asemenea, arhitectură.

În anul 1870 Petrche a devenit membru al Academiei Române.Iar cinci ani mai târziu, el a încetat din viață.Puţină lume ştie însă cine a fost Petrache Poenaru și că el a fost cel care a inventat stiloul cu 200 de ani în urmă.Românul nostru va rămâne în istorie pentru această realizare.El a fost o personalitate fascinantă.

loading...

Add comment