Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

10 cauze ale colesterolului crescut și simptome care ar trebui să-ți dea de gândit

Colesterolul este o substanță ceroasă care se găsește în sângele tău. Corpul tău are nevoie de colesterol pentru a construi celule sănătoase, dar nivelurile ridicate de colesterol îți pot crește riscul de boli de inimă.Cu colesterol ridicat, puteți dezvolta depozite grase în vasele de sânge. În cele din urmă, aceste depozite cresc, îngreunând circulația suficientă de sânge prin arterele tale. Uneori, acele depozite se pot rupe brusc și pot forma un cheag care provoacă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.Colesterolul ridicat poate fi moștenit, dar este adesea rezultatul unor alegeri nesănătoase ale stilului de viață, care îl fac prevenibil și tratabil. O dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și, uneori, medicamente pot ajuta la reducerea nivelului ridicat de colesterol.

Simptome ale colesterolului crescut.
Colesterolul ridicat nu are simptome timpurii. Un test de sânge este singurul mod de a detecta dacă îl aveți.De asemenea, acordă atenție acestor simptome: durere în piept, amețeală, oboseală nejustificată, respirație scurtă, dureri de spate sau de ceafă, mâini și picioare reci.
Accident vascular cerebral, similar cu un atac de cord, acesta apare atunci când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge către o parte din creierul tău.

Factorii de risc al colesterolului crescut.
Factorii care vă pot crește riscul de colesterol rău includ:
Dieta slaba. Consumul de grăsimi saturate, care se găsesc în produsele de origine animală și grăsimile găsite în unele fursecuri și biscuți, floricele de la microunde, vă pot ridica nivelul de colesterol. Alimentele bogate în colesterol, cum ar fi carnea roșie și produsele lactate cu grăsimi mari, îți vor crește și ele colesterolul.

Obezitatea. Dacă aveți un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare, vă puneți risc de colesterol ridicat.

Lipsa de exercitiu. Exercițiile fizice ajută la creșterea HDL a corpului sau a colesterolului „bun”, în timp ce crește dimensiunea particulelor care alcătuiesc LDL sau colesterolul „rău”, ceea ce îl face mai puțin dăunător.

Fumatul- dăunează pereților vaselor de sânge, făcându-le mai predispuse la acumularea depozitelor grase. De asemenea, fumatul ar putea scădea nivelul de HDL sau colesterolul „bun”.

Vârstă. Deoarece chimia corpului tău se schimbă pe măsură ce îmbătrânești, riscul de colesterol ridicat crește. De exemplu, pe măsură ce îmbătrânești, ficatul tău devine mai puțin capabil să elimine colesterolul LDL.

Sedentarismul și hipotiroidismul.

Istoricul familiei- dacă unul dintre părinți a avut probleme cu colesterolul crescut, este foarte probabil să moșteniți această problemă.

Diabetul. Glicemia mare contribuie la niveluri mai ridicate ale unui colesterol periculos numit lipoproteină cu densitate foarte mică (VLDL) și colesterol HDL mai scăzut. Glicemia mare dăunează și mucoasei arterelor tale.

Pentru a preveni colesterolul ridicat, puteți:
Mănca o dietă săracă cu sare, care pune accent pe fructe, legume și cereale integrale.
Limitați cantitatea de grăsimi animale și folosiți grăsimi bune cu moderație.
Pierdeți kilograme în plus și mențineți o greutate sănătoasă.
Renunțați la fumat definitiv.
Faceți exerciții în majoritatea zilelor săptămânii timp de cel puțin 30 de minute.
Bea alcool cu moderatie, dacă se poate chiar deloc.
Gestionează stresul.

loading...

Add comment