Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Pisicile se pot atașa de stăpâni, chiar mai mult decât câinii, și știința este cea care o dovedește

Adesea vedem pisicile ca niște ghemotoace de blană întinse, care ne tolerează doar pentru că ne hrănim și avem grijă de ele. Dar un studiu recent a arătat că probabil am subestimat animalele de companie. S-a dovedit că pisicile chiar au nevoie de proprietarii lor și sunt atașate emoțional de ei, la fel ca câinii. Poate, la urma urmei, pisicile sunt și cel mai bun prieten al omului.Vom împărtăși în continuare rezultatele acestui studiu fascinant și care demonstrează că pisicile sunt mai conectate cu noi decât ne-am gândit.

Cum au aflat oamenii de știință?


Oamenii de știință de la Oregon State University au efectuat un studiu pentru a afla dacă pisicile ar putea construi un atașament emoțional față de proprietarii lor. Au invitat 70 de proprietari de pisici, cu animalele de companie, și le-au rugat să facă o sarcină simplă. Fiecare proprietar a trebuit să stea cu animalul de companie 2 minute în aceeași cameră, apoi să le lase în cameră încă 2 minute, apoi să se întoarcă și să stea cu pisica lor încă 2 minute.

Pisicile prezintă un nivel mai înalt al unui atașament emoțional decât câinii.


Rezultatele s-au dovedit a fi destul de surprinzătoare: aproximativ 64% dintre pisici păreau a fi mai puțin stresate atunci când proprietarul lor era cu ele în aceeași cameră, decât în ​​timpul despărțirii. Oamenii de știință cred că este un semn că pisicile pot forma o așa-numită „atașare sigură” la fel cum fac câinii și copiii . Înseamnă că se simt mai sigure și mai încrezătoare și sunt mai susceptibile să fie active și să exploreze lumea din jurul lor atunci când este stăpânul lor prin preajmă.

Aproximativ 35% din pisici au prezentat un stil de „atașament nesigur”, prezentând semne de stres precum evitarea proprietarului lor. Surprinzător, nivelurile de atașare sigură și nesigură între pisici și proprietarii lor sunt aproape similare cu cele arătate de copii (65% sigur, 35% nesigur). Chiar și câinii au obținut un scor mai scăzut pe această scară, cu doar 58% sigur!

Pisicile au un atașament emoțional cu stăpânii lor similar cu cel al unui copil față de părinte.


Kristyn Vitale, scriitoarea principală a studiului, este sigură că atât pisicile cât și câinii demonstrează același fel de atașament față de proprietarii lor, ca și copiii față de îngrijitorii lor. Majoritatea pisicilor petrec mult timp cu proprietarii, astfel încât devin mai dependenți, îi văd ca o sursă de securitate și chiar ajung la ei atunci când au nevoie de confort.

Este vorba despre gene.


Oamenii de știință susțin că formarea și socializarea ulterioară ar putea avea un impact redus asupra felului în care pisicile se simt față de proprietarii lor. Este vorba de factori ereditari precum temperamentul care contează cel mai mult. Cercetătorii au subliniat că, dacă o pisică reușește să se conecteze cu îngrijitorul lor, relația lor va fi stabilă pe termen lung.

Cu toate acestea, pisicile formează cu siguranță o legătură emoțională cu proprietarul lor, pur și simplu nu putem fi siguri că poate fi clasificată ca atașament psihologic sigur în sensul tradițional, fără cercetări suplimentare.

loading...

Add comment