Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Cum să-ți verifici ficatul: Iată o modalitate simplă de a afla dacă este sănătos

Ficatul este cel mai mare organ din corpul nostru, care stă chiar sub coșul din partea dreaptă a abdomenului. Ficatul este esențial pentru digerarea alimentelor și eliminarea corpului de substanțe toxice.Boala hepatică poate fi moștenită (genetică) sau cauzată de o varietate de factori care afectează ficatul, precum virusurile și consumul de alcool. Obezitatea este asociată și cu leziuni hepatice.În timp, deteriorarea ficatului are ca rezultat cicatrizarea, care poate duce la insuficiență hepatică, o afecțiune care poate pune viața în pericol.

Când ficatul este afectat, apar anumite simptome.
Icter – cel mai evident simptom.Pielea, ochii și unghiile devin gălbuie, un semn al acumularii bilirubinei în organism.
Durere abdominală și umflare în zona abdomenului.
Umflarea picioarelor și a gleznelor.
Schimbarea culorii urinei – urina devine mai închisă la culoare, din cauza acumulării bilirubinei.Bilirubina este o substantă rezultata din metabolismul hemului, componenta a hemoglobinei din globulele roșii.
Culoare scaun pal, sau scaun sângeros.
Greață sau vărsături, oboseala cronica și pierderea poftei de mâncare.
Faceți o întâlnire cu medicul dumneavoastră dacă aveți semne sau simptome persistente care vă îngrijorează.

Boala hepatică are multe cauze.
Infecţie.
Paraziții și virușii pot infecta ficatul, provocând inflamații care reduc funcția hepatică. Virusurile care provoacă leziuni hepatice pot fi răspândite prin sânge sau material seminal, alimente sau apă contaminate sau contactul strâns cu o persoană infectată. Cele mai frecvente tipuri de infecție hepatică sunt virusurile hepatitei, inclusiv:Hepatita A;Hepatita B;Hepatita C.

Anomalii ale sistemului imunitar.
Bolile în care sistemul dumneavoastră imunitar atacă anumite părți ale corpului (autoimun) vă pot afecta ficatul. Exemple de boli hepatice autoimune includ:
Hepatită autoimună;Ciroza biliară primară;Colangită scleroză primară.

Genetica.
O genă anormală moștenită de la unul sau ambii părinți poate provoca diverse substanțe în ficatul tău, ceea ce duce la afectarea ficatului.

Abuzul cronic de alcool
Grăsimi care se acumulează în ficat (afecțiuni hepatice grase nealcoolice).

Alți factorii care vă pot crește riscul de boli hepatice includ:
Consumul puternic de alcool.
Injectarea medicamentelor folosind ace partajate.
Tatuaje sau piercing-uri pentru corp.
Transfuzia de sânge înainte de 1992.
Expunerea la sângele și fluidele corporale ale altor persoane.
Sex neprotejat.
Expunerea la anumite substanțe chimice sau toxine.
Diabet.
Obezitatea.

Pentru a preveni bolile hepatice:
Bea alcool cu ​​moderatie. Pentru adulții sănătoși, asta înseamnă până la o băutură pe zi pentru femei și până la două băuturi pe zi pentru bărbați.
Evitați comportamentul riscant. Obțineți ajutor dacă utilizați droguri ilicite intravenoase și nu împărtășiți ace folosite pentru a injecta medicamente. Utilizați un prezervativ în timpul sexului. Dacă alegeți să aveți tatuaje sau piercing-uri pentru corp, fiți prudent cu privire la curățenie și siguranță atunci când selectați un salon de tatuaje.
Dacă aveți un risc crescut de a contracta hepatită sau dacă ați fost deja infectat cu orice formă de virus hepatită, discutați cu medicul dumneavoastră despre obținerea vaccinurilor împotriva hepatitei A și hepatitei B.
Utilizați înțelepți medicamente. Luați medicamente fără rețetă și fără prescripție medicală numai atunci când este necesar și numai în doze recomandate. Nu amestecați medicamente și alcool. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a amesteca suplimente pe bază de plante sau medicamente cu prescripție medicală sau fără prescripție medicală.
Evitați contactul cu sângele și fluidele corporale ale altor persoane. Virusurile hepatitei pot fi răspândite prin bastoane accidentale de ac sau curățare necorespunzătoare de sânge sau lichide corporale.

Aveți grijă cu spray-uri cu aerosoli. Asigurați-vă că camera este ventilată și purtați o mască atunci când pulverizați insecticide, fungicide, vopsea și alte substanțe chimice toxice. Urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului.
Protejați-vă pielea. Când utilizați insecticide și alte substanțe chimice toxice, purtați mănuși, mâneci lungi, o pălărie și o mască.
Mențineți o greutate sănătoasă. Obezitatea poate provoca boli hepatice grase nonalcoolice.

loading...

Add comment