Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Acestea sunt cele 7 românce care au reușit să schimbe lumea

Istoria este făcută de, mai mult decât războaie, tratate și politici.Este vorba despre oameni care, prin curaj și viziune, au schimbat vieți timp de zeci de ani sau de secole care au urmat.
Acesta este cazul a unor femei românce remarcate în istorie, care au inspirat generații prin munca, credințele, acțiunile și creațiile lor.În continuare vom vorbi despre câteva dintre ele.

1.Florica Bagdasar (1901-1978), prima femeie ministru din România.

Un neuropsihiatru cu studii medicale la Universitatea Harvard, Florica Bagdasar a fost prima femeie ministru din România. Acest lucru sa întâmplat într-una din cele mai tulburi perioade din istoria țării.A obținut sprijin internațional, inclusiv din Suedia și Statele Unite ale Americii, în timp ce noul guvern comunist din România a izolat complet țara din lumea occidentală.Experiența și dedicarea ei nu au fost suficiente pentru a o salva de campaniile absurde de defăimare ale Partidului Comunist Român. În 1953, a fost acuzată de cosmopolitism în ziarul oficial al partidului. Acest lucru era aproape la fel de puternic ca și sentința judecătorească, și doar boala o salvează din închisoare. Ea a fost reabilitată public ani mai târziu.

2.Sofia Ionescu-Ogreazanu (1920-2008), prima femeie neurochirurg în sud-estul Europei.

După o intervenție chirurgicală dificilă efectuată asupra unui copil rănit în timpul celui de-al doilea război mondial, Sofia Ionescu-Ogrezeanu a devenit prima femeie neurochirurg în sud-estul Europei.Acest moment schimbă pentru totdeauna viața ei, care își imagina că va duce o viață liniștită ca doctor în orașul său natal, Falticeni. A devenit, în schimb, unul dintre cei mai buni medici din domeniu și a lucrat timp de 47 de ani ca neurochirurg în București.

3.Ana Aslan (1897-1988), savanta care a învins bătrânețea.

Specializată în gerontologie, medicul român a primit, în 1952, de la Organizația Mondială a Sănătății premiul internațional „Leon Bernard” pentru cercetarea în domeniul geriatriei.Cercetarea ei inovatoare a subliniat rezultatele substanței procaine în încetinirea procesului de îmbătrânire. Bazându-se pe ea, ea a creat două linii de produse, Gerovital H3 și Aslavital. Lista ei de clienți include actori, politicieni și artiști precum Kirk Douglas, Marlene Dietrich, Salvador Dali, Charles de Gaule, JF Kennedy și chiar dictatori precum Tito și Nikita Hrușciov.

4.Smaranda Braescu (1897-1948), prima femeie parașutist cu brevet, din România.

Prima femeie româncă, care a obținut o licență de parașutism într-o perioadă în care femeile puteau vota doar în câteva țări din lume. Smaranda Braescu a fost poreclit de americani „Regina Heights”. Nu e de mirare, de când a stabilit recordul european (1931) și World (1932) pentru cel mai înalt salt al parașutelor.Ea a fost prima femeie europeană care a obținut licența de pilot în SUA, imediat după înregistrarea ei mondială.Câțiva ani mai târziu ea a fost prima femeie pilot care trecea prin Marea Mediterană, de la Rope la Tripoli, cu un avion cu un singur motor.

5.Virginia Andreescu Haret (1894-1962), prima femeie arhitect din lume.

Ea a realizat planurile pentru peste 130 de clădiri din România, inclusiv splendide vile, școli, biserici și clădiri publice.Ea a proiectat în stilul neo-românesc care a dominat începutul secolului al XX-lea, dar a promovat și stilul Art Deco și modernist.Virginia Haret a fost, de asemenea, un artist, cu numeroase desene și picturi publicate, și profesor de arhitectură, încurajând femeile tinere să urmeze o carieră în arhitectură.

6.Ella Negruzzi (1876-1948), prima femeie avocat din România.

Primul avocat femeie din România și Europa de Est a lucrat și a luptat din greu pentru a avea dreptul de a practica. Născut într-o familie dominată de bărbați cu o înaltă performanță, Ella Negruzzi a studiat la Universitatea din Iași, cea mai veche din România.Ea a combinat munca sa ca avocat cu o activitate neobosită de educare a femeilor și de promovare a drepturilor femeilor. În 1929, Ella Negruzzi a fost printre cele șase femei alese vreodată ca membri ai consiliului municipal din București. A rămas până la sfârșitul vieții sale dedicată cauzei emancipării femeilor.

7.Nadia Comaneci, prima gimnastă care a primit 10 pe linie în istoria gimnasticii.

Nadia Comăneci este una dintre celebra legende vie de sport. Ea a fost perfectă la Jocurile Olimpice de la Montreal în 1976, când avea doar 14 ani, și a luat chiar și tabla prin surprindere, care nu a fost prevăzută să arate numere din două cifre. Exercițiile ei au fost atât de impecabile încât a obținut cel mai mare scor din istoria acestui sport.În timpul carierei de gimnastă, Nadia Comăneci a câștigat nouă medalii olimpice și patru campionate mondiale. Performanța ei a încurajat și a inspirat generații de tineri gimnaste din întreaga lume.

loading...

Add comment