Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Cea mai bună plantaţie la munte, cultura de afine. Cât investești și cât câștigi

Un agricultor român din Alba Iulia ne spune povestea lui, cum a investit el 20.000 de euro, plantând afine pe două hectare, care aparțineau socrilor săi, iar după 5 ani, câbd plantele au ajuns la maturitate câștigul anul a depășit 30.000 de euro pe hectar. Acesta ne spune că este o afacere foarte profitabilă în zonele de munte, deoarece solul este foarte bun pentru aşa ceva.

Prețul mediu a unui kilogram de afine este de 30 de lei, iar acesta ne spune că dintr-un hectar face circa 150.000 de lei, ceea ce înseamnă vreo 32.000 de euro.Bineînțeles că din această sumă mai scădem și cheltuielile eventual, cu culesu, transportul și întreținerea. Acestea se pot vinde atât la supermarketuri, cât și pentru export.

Agricultorul din Alba Iulia ne povestește că atât la el în zonă sunt destul de puțini producători de afine, cât și în țară. Ceea ce o face o afacere destul de profitabilă în momentul de față. El ne spune că în cinci ani se amortizează total investiția. Iar din anul următor, avem doar profit.

Pe lângă că sunt foarte sănătoase, sunt și gustoase. Putem face sirop, gem sau dulceață din ele. Afinele au un conținut scăzut de calorii.

Iată câteva motive pentru a le adăuga în dieta ta.
1. Afinele sunt relativ scăzute în calorii.O portie de afine, sau o cană, contine 80 de calorii.

2. Afinele sunt pline de nutrienți. Conțin vitamina C antioxidantă, mangan, și sunt pline de fibre.

3. Afinele pot stimula sănătatea cardiovasculară. Contin o categorie de fitonutrienti numiti polifenoli care au proprietati antioxidante si antiinflamatorii si pot contribui la sanatatea inimii si la reducerea altor boli cronice. Afine pot ajuta, de asemenea, scăderea tensiunii arteriale.

4. Afinele pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Un studiu a constatat că băuturile răcoritoare de afine au ajutat adulții diabetici sau pre-diabetici să îmbunătățească sensibilitatea la insulină. Antocianinele, compuși din afine care le dau nuanța lor albastră, conțin proprietăți antioxidante, care pot contribui la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

5. Afinele pot contribui la sănătatea creierului și pot îmbunătăți funcția cognitivă. Un studiu a constatat că pierderea memoriei, care apare în mod normal odată cu îmbătrânirea poate fi prevenită, dar poate fi inversată și prin hrănirea cu afine.

6. Afinele pot ajuta la combaterea cancerului. Afinele conțin antocianinele antioxidante care pot juca un rol esențial în reducerea riscului de cancer. Mai mult, cercetările recente au demonstrat că creșterea tumorii mamare poate fi redusă la șoarecii suplimentați cu afine.

7. Și în cele din urmă, să nu uităm că afinele au un gust minunat.

loading...

Add comment