Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

10 Beneficii pentru sănătate dacă renunți la fumat

Practica fumatului a fost înregistrată într-o serie de culturi diferite, iar istoria sa poate fi datată încă din anul 5000 î.Hr. În trecut, fumatul a fost practicat ca parte a ritualurilor religioase, dar odată cu trecerea anilor, a devenit o activitate socială comună, nu numai între adulți, ci și printre tineri.

Deși există o percepție variată în legătură cu această practică, studiile medicale au demonstrat că fumatul este periculos pentru sănătatea umană. Chiar și asta este o subevaluare, pentru că adevărul este că fumatul ucide. Fumatul de țigară este considerat acum numărul 1 al bolilor și deceselor la nivel mondial și ia aproape 500.000 de vieți în fiecare an numai în Statele Unite.

Vestea bună este că nu este niciodată prea târziu să renunți la fumat. Indiferent de vârsta dvs. și indiferent cât timp ați fumat, renunțarea vă poate îmbunătăți semnificativ sănătatea. Dacă vă decideți să renunțați la fumat acum, este posibil să adăugați mai mulți ani în viața dvs. și să economisiți bani în acest proces. Veți dori, de asemenea, să vă bucurați de următoarele beneficii pentru sănătate:

Oase mai puternice

Fumatul poate afecta negativ aproape toate organele din organism, iar oasele nu sunt o scutire. Fumul de țigară poate genera o mare încărcătură de radicali liberi. Acesti radicali liberi pot afecta echilibrul hormonal de care oasele au nevoie pentru a rămâne rezistente. Când fumezi, ficatul tău va avea de asemenea tendința de a produce mai multe enzime care pot provoca afecțiuni hormonale precum estrogenul, ducând la pierderea osoasă. De asemenea, fumatul crește producția de cortizol, o altă apariție care poate duce la defalcarea oaselor. În cele din urmă, fumatul inhibă calcitonina, un hormon care ajută la formarea oaselor. Poate dura ceva timp pentru a vedea rezultatele, dar renunțarea la fumat acum vă poate ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea oaselor.

Plămânii și inima mai puternice

Toată lumea știe că cele două organe principale care sunt frecvent afectate de fumat sunt plămânii și inima. Dacă fumați, aveți o șansă de 10% de a dezvolta cancer pulmonar. Dacă suferiți de un atac de cord, veți avea doar 5% șanse să supraviețuiți. Acesta este modul în care fumatul poate afecta plămânii și inima. Nu numai că, deoarece prin fumat creșteți șansele de a dezvolta o boala pulmonară obstructivă cronică cu 33%. Vestea bună este că renunțarea acum poate ajuta la reducerea acestor numere și vă va oferi o inimă mai puternică și un set mai sănătos de plămâni.

Îmbunătățirea sănătății dentare

Nu prea mulți oameni își dau seama că fumatul poate avea, de asemenea, un impact enorm asupra sănătății dentare. Acest lucru nu trebuie însă să fie o surpriză, deoarece buzele și cavitățile bucale sunt principalele organe care vin în contact cu țigările sau tutunul atunci când fumează. Potrivit studiilor, fumătorii au un risc mai mare de a-și pierde dinții. Fumatul împiedică funcția normală a țesuturilor celulare în gingii. Acest lucru crește riscul de infecții și poate chiar împiedica vindecarea rănilor. În plus, fumatul provoacă alte probleme de sănătate orală, cum ar fi decolorarea dinților și respirația urâtă. Cancerul gurii și gâtului poate fi, de asemenea, un rezultat al fumatului. Prin renunțarea la fumat, sănătatea dentară poate fi îmbunătățită, iar riscul pentru cancerul gurii și faringelui poate fi redus.

Îmbunătățirea vieții sexuale

Fumatul poate distruge atât libidoul cât și fertilitatea și are un efect direct, negativ asupra fiecărui nivel de sexualitate atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pentru bărbați, fumatul poate reduce calitatea materialului seminal, în timp ce pentru femei fumatul provoacă menopauză precoce. Dacă vrei să ai o viață sexuală mai bună, trebuie să renunți acum la fumat.

Auz perfect

Persoanele care fumează au șanse de 70% mai mari de a dezvolta probleme de auz. Studiile arată că persoanele care au fumat mai mult de un pachet pe zi au avut un prag de auz mai scăzut decât fumătorii ușori și cei care nu fumează deloc. Dacă doriți să transformați sunetul din urechi în muzică dulce, vă recomandăm să renunțați astăzi la fumat.

O mai bună circulație

Ar putea fi greu de crezut, dar știi că mulți oameni mor din cauza afecțiunilor circulatorii ca urmare a fumatului decât să moară de boală pulmonară și alte forme de cancer? Nicotina și monoxidul de carbon care se obțin din tutun au efecte foarte puternice asupra arterelor. În timp ce nicotina este un vasoconstrictor (cauzează scăderea arterelor), monoxidul de carbon scade capacitatea sângelui de a transporta oxigen în organism. Potrivit Societății Americane de Cancer, vă puteți îmbunătăți circulația sângelui în câteva săptămâni de la renunțare.

Îmbunătățirea sănătății mintale

Au fost făcute mai multe studii care demonstrează că renunțarea la fumat poate duce la scăderea depresiei, stresului și anxietății, precum și la îmbunătățirea stării de spirit. În timp ce mulți fumători spun că fumatul îi ajută să se relaxeze și să elibereze stresul, fumatul provoacă de fapt acest stres. Dacă credeți că sunteți prea stresat să renunțați acum, fiți siguri că renunțarea vă va face mai puțin stresat. Renunțarea la fumat vă va îmbunătăți memoria și sănătatea mintală generală și vă va reduce riscul de a dezvolta tulburări ale creierului degenerativ și Alzheimer.

Întârzierea îmbătrânirii

Există o zicală care spune că „fumătorii nu îmbătrânesc … pentru că mor”. Acest lucru poate părea a fi un pic de glumă, dar fumatul de fapt grăbește procesul de îmbătrânire. Fumatul poate distruge elasticitatea și alte țesuturi conjunctive în piele, determinând-o să se înțepenească și să producă riduri. În plus, fumatul poate provoca cancer de piele. Prin renunțarea la fumat, puteți întârzia efectiv procesul de îmbătrânire. Odată ce vă opriți din fumat, corpul dumneavoastră se va repara imediat și va încerca să inverseze daunele cauzate de fumat.

Risc mai mic de a dezvolta cancer

Alături de consumul nesănătos, nici o activitate nu are potențialul de a provoca cele mai multe tipuri de cancer decât fumatul. În afară de cancerul pulmonar, există alte doisprezece tipuri de cancer care pot fi cauzate de fumat, inclusiv cancerul de sân, cancerul în laringe, cancerul gurii și gâtului, cancerul de rinichi, cancerul hepatic, cancerul de stomac, cancerul vezical, cancerul de col uterin, pancreasul și leucemia. Un lucru bun vă puteți reduce riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer cu până la 50% pur și simplu renunțând la fumat astăzi.

Mai multă viață

În medie, fumătorii trăiesc cu 13 ani mai puțin decât cei care nu fumează. Acesta ar trebui să fie un motiv suficient pentru a renunța acum la fumat.

Dependența de fumat este o problemă serioasă. Dacă credeți că sunteți dependent de țigară sau de fumat și că doriți să renunțați astăzi, solicitați ajutor imediat. Nu este prea târziu.

loading...

Add comment