Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Misterele Lacului fără Fund din munții Buzăului

Lacul Vulturilor, cunoscut și sub denumirea de „Lacul fără fund”, este un lac periglacial din Munții Siriu, județul Buzău, situat la 1.420 de metri altitudine pe versantul Mălâia. Adâncimea sa maximă este de 2,5 metri. Este o locație sălbatică, necunoscută atât de mult de turiști, dar care oferă un peisaj desprins din poveste.Lacul Vulturilor nu este numai singurul lac glaciar din Carpații de Curbură, ci unicul lac glaciar din Carpați, situat între Munții Călimani și Masivul Făgăraș, adică pe o distanță de 500 km de creastă.

Numele său provine de la o legendă declarată de autorul român, Alexandru Vlahuță în lucrarea sa, România Pitoreasca: „în primăvară, aici este locul în care vulturii vin și beau apă pentru a se întineri”.

Legenda spune că, în primăvară, acvilele vin la lac și își învață puii să zboare.Denumirea de Lacul fără fund provine dintr-o alăt legendă care spune că un cioban care și-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului și a plecat. După un an, ciobanul și-ar fi regăsit bâta în apele Dunării și mistuit de dorul mioarelor și a locurilor natale, se întoarce acasă.

Importanța acestui lac este legată de regimul chimico-termic. Temperatura apei depinde de distribuția verticală a concentrației de sare, care crește în adâncime. Apa lacului acumulează căldură solară pe timpul verii și păstrează parțial și iarna. Acest fenomen se numește „heliotermie” și se manifestă cel mai puternic, motiv pentru care lacul de fund nu a fost declarat zonă protejată, clasa a IV-a, conform clasificării UICN, „rezervație naturală”, monument natural cu valoare geologică.Pentru a menține fenomenul heliotermiei este necesar ca stratul de apă de suprafață să nu fie agitat. Flora și fauna lacului sunt influențate direct de caracteristicile climatice și de chimia apei.

Lacul fără fund poate fi vizitat prin Valea Neagră pe un traseu de 3 până la 4 ore. Frumusețea peisajului este completată de fauna și vegetația destul de rafinată.Aici putem găsi faimoasa capră neagră, protejată de lege, fiind o specie pe cale de dispariție.Deși această minune a naturii are un potențial turistic deosebit, în zonă există un singur loc de cazare, la 15 km distanță, într-o cabană, în Valea Neagră.

loading...

Add comment