Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
mina-capu-midia

O mină marină a fost găsită în largul Mării Negre,la câțiva kilometri de Capu Midia

Ministerul Apărării a anunțat descoperirea unei mine marine la 70 de kilometri travers de Capu Midia.Mina a fost observată în această dimineața de pescadorul românesc „Olimpus 1”, al cărei comandant a informat autoritățile române.Ulterior, Ministerul Apărării Naționale a anunțat o misiune de intervenție finalizată cu succes, pentru neutralizarea minei.

Federația Rusă anunțase recent că aproximativ 420 de mine, desprinse din centura de apărare a Ucrainei, plutesc în derivă în Marea Neagră.Motivul pentru aceasta, conform versiunii sale, este că ultima furtună din zonă ar fi rupt cablurile care le-au ancorat.Potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), aceste mine se îndreaptă deja spre strâmtoarea Bosfor, cu riscul pe care acest lucru îl prezintă pentru transport maritim.

Zilele trecute ar fi fost descoperită și dezamorsată de către Forțele turcești o mină navală rătăcită care plutea în Bosfor.Ministrul Apărării al Turciei a descris obiectul, descoperit pentru prima dată de pescarii din nordul Bosforului, ca fiind un tip vechi de mine și a spus că a luat legătura atât cu autoritățile ruse, cât și cu cele ucrainene în acest sens.Pescarii au observat mai întâi obiectul în apropierea unei zone de andocare și l-au raportat pazei de coastă, care a trimis avertismente radio navelor din zonă.Bosforul, un canal comercial cheie care leagă Marea Neagră și Mediterana, a fost închis din cauza riscului suspectat de mine,a declarat un oficial de la Direcția pentru Siguranța Coastă.Mai multe nave, inclusiv petroliere și nave de marfă, au fost nevoite să rămână în așteptare la ambele intrări.În medie, peste 40.000 de nave traversează strâmtoarea de 33 de kilometri (21 de mile) în fiecare an, potrivit direcției.Pescuitul „de la apus până la răsărit” de-a lungul mării, din Bulgaria până la coasta de nord-vest a Turciei, inclusiv intrarea în Marea Neagră în Bosfor, este suspendat până la o nouă notificare.

Marea Neagră este o arteră de transport majoră pentru cereale și produse petroliere atât în România, cât și în țările vecine. Este conectat la Marea Marmara și apoi la Marea Mediterană prin Bosfor, care trece prin inima Istanbulului – cel mai mare oraș al Turciei cu 16 milioane de locuitori – și apoi Dardanelele mai la sud-vest.Autoritatea portuară Novorossiisk, într-o notă văzută de Reuters, a declarat că transportul maritim este în pericol în vestul Mării Negre.

loading...

Add comment