Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
ficat-sanatos

Excesele de zi cu zi pot afecta ficatul.5 sfaturi pentru a proteja ficatul și a-l menține sănătos.

Ficatul este un organ minunat de rezistent și complex care hrănește și protejează corpul tău zi de zi. Ajută la neutralizarea și eliminarea toxinelor, hrănește corpul cu energia de care are nevoie pentru a funcționa, luptă împotriva virușilor și infecțiilor, reglează hormonii sexuali, nivelul colesterolului și proviziile de vitamine și minerale din organism. Și acestea sunt doar câteva dintre cele peste 500 de funcții ale sale.

Majoritatea oamenilor nu se gândesc la excesele de zi cu zi care le pot afecta ficatul.De obicei, doar o boală hepatică cronică îi va obliga să-și schimbe obiceiurile zilnice, să ia măsuri de precauție suplimentare sau să-și gestioneze sănătatea cu medicamente.Dar, cel mai bun mod de a lupta împotriva bolilor hepatice este de a o evita cu totul și de ne proteja ficatul din timp.În continuare vom prezenta 5 sfaturi importante care trebuie urmate pentru a proteja ficatul în fiecare zi și a-l menține sănătos.

 1. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
  Aproxomativ 30% dintre oamenii supraponderali sau obezi vor avea boală hepatică grasă, conform unor cercetări.Menținerea unei greutăți sănătoase este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru întregul tău corp, dar mai ales pentru sănătatea ficatului.Acest lucru se datorează faptului că excesul de greutate sau obezitatea crește riscul de a dezvolta NAFLD, o afecțiune tăcută care poate progresa rapid în boală hepatică avansată (ciroză).
 2. Exerciții zilnice regulate.
  Când faci exerciții fizice la intensitate moderată în majoritatea zilelor săptămânii, corpul tău devine mai eficient în a arde excesul de grăsime corporală – în special trigliceridele – pentru combustibil. Pe lângă faptul că vă ajută să pierdeți în greutate și să vă mențineți, antrenarea în exerciții fizice regulate poate ajuta la reducerea grăsimii din ficat.
 3. Preveniți hepatitele A, B și C.
  Aceste hepatite sunt boli virale ale ficatului. În timp ce mulți copii au fost acum imunizați, mulți adulți nu.Hepatitele B și C se pot dezvolta în afecțiuni cronice care vă pot distruge în cele din urmă ficatul. Ele sunt transmise prin sânge și alte fluide corporale.Hepatita A se transmite prin contactul cu alimente sau apă contaminate.
 4. Atenție la medicamente și ierburi.
  Unele substanțe pot fi toxice pentru ficat, de aceea este important să aveți mare grijă la ce medicamente și ierburi consumați.Vă rugăm să consultați specialistul dumneavoastră hepatic înainte, dacă aveți îndoieli.
 5. O dietă echilibrată și sănătoasă.
  Nivelurile ridicate de grăsimi în sânge și nivelurile ridicate de colesterol sunt cauze comune ale bolii hepatice grase.Reduceți cantitatea de grăsimi saturate, grăsimi trans și grăsimi hidrogenate din dieta dumneavoastră.Grăsimile trans și hidrogenate se găsesc în alimentele procesate. Mănâncă mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele și cerealele integrale. Ca proteine, alegeți mai mult pește, carne albă, fasole și nuci și reduceți carnea roșie cât mai mult.

Amintește-ți, dacă ficatul tău nu mai funcționează, nu mai trăiești – este atât de simplu.De aceea, este foarte important să protejăm ficatul cât de mult putem și să evităm lucrurile care îi dăunează.

loading...

Add comment