Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
varza-rosie-buna-pentru-colesterol-mare

Varza roșie – un inamic de temut al colesterolului crescut

Varza roșie ajută la scăderea colesterolului. Este concluzia unui studiu publicat în octombrie 2019 în jurnalul „Clinical Phytoscience”.Cercetătorii arabi au investigat efectele consumului de varză roșie pe iepuri cu hipercolesterolemie. Au obținut rezultate promițătoare.

Colesterolul crescut poate fi remediat prin dietă.
Dieta actuală a celor mai mulți oameni este în hipercalorică. La aceasta se adaugă un alt factor major de risc, anume sedentarismul. Nu este de mirare rata crescută a tulburărilor metabolice și a incidentelor cardiovasculare.

Întoarcerea la un stil de viață sănătos este una din cele mai eficiente și sigure strategii de combate a bolilor occidentale.

Hipercolesterolemia poate fi prevenită și remediată printr-o alimentație naturală.

Majoritatea legumelor ajută la scăderea colesterolului și prevenirea afecțiunilor cardio-metabolice. Acestea conțin foarte multe fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Varza este un bun exemplu în acest sens.

Varza roșie reduce colesterolul și stresul oxidativ În studiul mai sus menționat, cercetătorii au făcut experimente pe iepuri. Au folosit două regimuri alimentare: un regim normal și un regim hipercolesterolemic. În ambele regimuri au fost introduse frunze de varză roșie. Rezultatele au arătat că la iepurii cu un nivel crescut de colesterol, varza roșie a redus semnificativ valorile colesterolului și triacilglicerolului. Varza a scăzut de asemenea peroxidarea lipidelor cu 27,86%. Studiile făcute pe populația din China sugerează că aportul insuficient de legume și leguminoase contribuie la apariția bolilor.

Legumele crucifere (varza, broccoli, conopida, gulia, ridichea) se diferențiază de alte legume prin proprietățile lor antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, detoxifiante. Varza conține compuși fenolici care împiedică oxidarea colesterolului LDL – un factor de risc pentru apariția aterosclerozei. Comparativ cu varza albă, cea roșie este mai bogată în antioxidanți. Antocianinii, flavonoidele, polifenolii, acidul ascorbic și izotiocianații din varză sunt compușiii care au efecte hipolipidemiante. Efectul hipolipidemiant este atribuit și conținutului de vitamina C, care protejează împotriva inflamațiilor. Nu este primul sau singurul studiu care arată că varza ajută la scăderea colesterolului. Alte cercetări au obținut rezultate similare. Extractul de varză administrat la șobolani timp de 56 de zile a redus colesterolul LDL cu 70%, colesterolul total cu 57%, trigliceridele cu 23% și indicele aterogenic cu 72%. Pulberea de varză roșie a demonstrat de asemenea efecte hepatoprotectoare împotriva toxicității induse de paracetamol. Aceasta a redus colesterolul seric cu circa 40 de procente și colesterolul LDL cu circa 60 de procente. Un alt studiu pe animale a arătat că extractele crude de varză roșie și albă a scăzut colesterolul la șobolanii diabetici. Consumată cu regularitate, varza roșie poate ajuta la controlul hiperlipidemiei și a stresului oxidativ.

Sursa: https://lataifas.ro/alimentatie-sanatoasa/157015/varza-rosie-un-inamic-al-colesterolului-crescut/

loading...

Add comment