Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
confiscarea averilor

Vrem aplicare imediata si la noi! Parlamentul European a votat confiscarea averilor obtinute ilegal. Așa ar trebui să fie și în România. Distribuie acest proiect de lege mai departe

Parlamentul European a votat confiscarea averilor obtinute ilegal, cu 631 voturi “pentru” si 19 “impotriva”. Monica Macovei, Raportor al Directivei privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor obtinute din infractiuni, a declarat: „Banii sunt slabiciunea infractorilor si aici trebuie sa lovim. Trebuie sa le luam banii”.

Privind confiscarea extinsa, Directiva se referea numai la sumele si bunurile provenite din infractiuni de crima organizata, dar in urma negocierilor duse cu statele membre, paleta de infractiuni s-a largit.

Conform textului votat in Parlamentul European, confiscarea extinsa a sumelor și bunurilor care nu pot fi justificate legal se va aplica in situatii de: coruptie, atat in sectorul privat cat si in cel public, plus coruptie in cazul oficialilor europeni, participare la retelele de crima organizata, pornografie infantila, criminalitate informatica si orice infractiune pedepsita de lege cu cel putin 4 ani inchisoare.

Stiind ca retelele de coruptie si de crima organizata transfera sume si bunuri pe numele altor persoane, Directiva prevede si confiscarea de la terti, daca exista indicia ca a fost o tranzactie fictiva, daca a fost o donatie, sau daca bunul s-a vandut sub pretul pietei. Bunurile confiscate vor fi folosite in scopuri sociale, sau in interesul comunitatilor ce au avut de suferit din cauza criminalitatii.

Europarlamentarul roman, Monica Macovei, a asigurat ca decizia de confiscare va fi luata de o instanta: „Pentru cei care au ingrijorari, confiscarea se face de un judecator, de o instanta de judecata, evident pe baza de probe.” Aceasta a mai declarat: „Numai daca luam averile infractorilor vom putea indrazni a crede ca reducem marea criminalitate. Trimiterea unor oameni la inchisoare, dar lasarea banilor murdari in circulatie nu mai poate fi tolerata”.

Sursa: ziarulonline.com

loading...

Add comment