Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
exercitii-militare

În Norvegia începe cel mai amplu exercițiu militar NATO, la care vor participa 30.000 de soldați, 200 de avioane și 50 de nave din 27 de state membre

Națiunile Occidentale vor lua parte la exercițiul Cold Response 2022, unde își vor perfecționa abilitățile de luptă în clima rece a Norvegiei, inclusiv în Arctica, pe sol, pe mare și pe cer.Exercițiul va avea loc la doar câteva sute de kilometri de granița cu Rusia și, deși a fost planificat cu mult înainte de invadarea Ucrainei de către Moscova, acum are o semnificație adăugată din cauza războiului.Inițial, se aștepta ca peste 40.000 de militari să participe la Cold Response, dar numărul s-a micșorat din cauza pandemiei de Covid și a crizelor geopolitice din alte părți.Cold Response 2022 este un exercițiu planificat de lungă durată, care reunește mii de trupe de la Aliații și partenerii NATO, testându-le capacitatea de a lucra împreună.Este un exercițiu regulat și planificat de mult timp, pe care Norvegia îl găzduiește semestrial.

Norvegia a găzduit exerciții cu aliații și partenerii NATO încă de la începutul anilor 1950.. De la Anchor Express la Northern Express, de la Atlas Express la Winter Express, de-a lungul deceniilor, Norvegia a ajutat aliații și partenerii să învețe cum să opereze împreună pe terenul său accidentat din nord. Exercițiul din acest an a fost anunțat în urmă cu peste opt luni. Nu are legătură cu invazia neprovocată și nejustificată de către Rusia a Ucrainei,la care NATO răspunde cu măsuri preventive, proporționale și neescalatorie.

„Acest exercițiu este extrem de important pentru securitatea Norvegiei și a aliaților săi. Vom practica o întărire aliată a Norvegiei”, a declarat pentru AFP ministrul norvegian al Apărării, Odd Roger Enoksen.„Nu are loc din cauza atacului autorităților ruse asupra Ucrainei, dar având în vedere contextul, există o semnificație sporită”, a mai adăugat el.

„Nu există nicio amenințare militară explicită împotriva NATO sau a teritoriului norvegian”, dar situația din Europa este mai imprevizibilă decât a fost de mult timp”,a spus Enoksen.

Pentru a evita orice neînțelegeri, Norvegia a informat Rusia despre exercițiul Cold Response definit ca „pur defensiv” și va păstra o distanță respectuoasă față de Rusia.În circumstanțe similare în trecut, Moscova și-a exprimat nemulțumirea prin bruierea semnalelor GPS sau anunțând teste de rachetă, blocând astfel accesul la un anumit spațiu maritim și aerian internațional.

Suedia și Finlanda vecine, care sunt oficial militari nealiniați, dar parteneri din ce în ce mai apropiați ai NATO, vor participa și ele la Cold Response, care se va încheia la 1 aprilie.

Cold Response „ne permite să ne perfecţionăm antrenamentul, să demonstrăm unitatea noastră, dorinţa noastră de a lucra împreună în condiţii dificile, care pot fi condiţii mai familiare în est”, a spus generalul francez Yvan Gouriou de la Corpul de reacţie rapidă al Franţei.

loading...

Add comment