Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Lipsa vitaminei B12 din corp te va face să te simți mereu obosit și somnoros

Cunoscută ca „vitamina energetică”, B12 este o vitamină necesară utilizată de corpul uman pentru a produce celule roșii, nervi și ADN și pentru a îndeplini funcții vitale, reglând în același timp sistemul nervos. Fiind o vitamină, ea nu poate fi creată de către organism și, ca atare, trebuie să fie primită în organism de preferat prin alimente, sau suplimente. În timp ce ficatul înmagazinează vitamina B12 timp de până la 5 ani, pe măsură ce îmbătrânim și experimentăm modificări ale stilului alimentar sau ale stilului de viață, aceste provizii pot scădea destul de rapid.

Din fericire, natura noastră ne poate furniza câteva mari surse de alimente bogate în B12. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele sunt produse de origine animală sau derivate, cum ar fi ficat, pește, crabi, carne roșie, ouă și produse lactate, cum ar fi brânza, lapte și iaurt . Deși este posibil să se obțină B12 și de la alte produse cum ar fi drojdie nutrițională, produse din soia fortificate, cereale fortificate.Este foarte important să știți că, cei care sunt vegetarieni stricți, vegani sau cei care urmează o dietă pe bază de legume și nu mănâncă produse fortificate prezintă un risc mai mare de deficit de B12.

În timp ce unii oameni nu consumă suficient vitamina B12 din sursele alimentare, alții pur și simplu nu pot absorbi suficient de vitamina indiferent cât de mult încearcă să mănânce. Aceasta este o problemă comună la cei care suferă de afecțiuni inflamatorii ale intestinului și ale tractului digestiv, cum ar fi intestinul scurs, intoleranța la gluten sau boala celiacă. Cu o malabsorbție care apare, această vitamină vitală pur și simplu nu se transferă în organism pentru a completa magazinele, deci chiar dacă dieta este bogată în surse B12, organismul este încă lipsit de ceea ce are nevoie.

Simptome ale deficienței de vitamina B12

Corpul tau se bazeaza pe B12 pentru a face celule rosii din sange care transporta oxigen la organele tale. Fără oxigen suficient în celulele tale, te vei simți obosit indiferent cât timp dormi.Experiența de senzație de slăbiciune, împreună cu niveluri mai ridicate de oboseală, este obișnuită, deoarece fără oxigen suficient, mușchii se vor simți incapabili să împingă și să afișeze semne de slăbiciune sau suprasolicitare.Senzații cum ar fi amorțeală, furnicături, bolțuri și ace în mâini, dureri de picioare pot să apară din nivelurile scăzute de oxigen din celule care contribuie la deteriorarea precoce a nervilor.Reducerea funcției cognitive, cu dificultăți de gândire și raționament, de prelucrare lentă a cognitivului sau de pierdere de memorie.În cazuri extreme, o deficiență de B12 poate deteriora nervul optic sau poate introduce vasele de sânge în retină, determinând vedere încețoșată, vizibilitate dublă, sensibilitate la lumină și chiar pierderea vederii.

loading...

Add comment