Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Miraculoasa sfeclă roșie – antiinflamatoare, detoxifiantă, hepatoprotectoare și anticancerigenă.

Sfecla roșie este un aliment tonic și vindecător impresionant, care îmbunătățește starea generală de sănătate a organismului. Datorită acțiunii sale antioxidante, detoxifiante și antiinflamatoare – prin care previne și ajută la tratarea bolilor – sfecla merită un loc de bază în dieta noastră.

Culoarea roșie-violetă intensă a sfeclei se datorează unor pigmenți cu efecte antioxidante numiți betalaine (betacianine). Betaina este cea mai studiată. Sfecla conține de fapt un amestec unic de antioxidanți puternici: betacianine, mangan și vitamina C, care susțin sănătatea ochilor și a țesuturilor nervoase. Betaina, isobetaina și vulgaxantina funcționează ca niște antiinflamatori naturali. Acești fitonutrienți reduc inflamațiile prin faptul că inhibă activitatea enzimelor COX-1 și COX-2.

Celulele corpului folosește aceste enzime pentru a produce molecule mesagere care declanșează inflamația în corp. Inflamațiile cronice pot duce la afecțiuni cardiovasculare (ateroscleoză), diabet de tip 2 și alte boli cronice. Betaina a fost de asociată cu reducerea nivelului mai multor markeri inflamatori, precum proteina C-reactivă, interleukin-6 și factorul de necroză tumorală alfa. Studiile umane au arătat că moleculele antiinflamatoare din sfeclă funcționează în sinergie oferind protecție sistemului cardiovascular și altor sisteme din corp. Betalaina din sfeclă susține faza a doua a procesului natural de detoxifiere al corpului. În faza 2 are loc neutralizarea toxinelor și transformarea lor în substanțe solubile în apă pentru a putea fi eliminate mai ușor prin urină.

Studiile de laborator au arătat că sfecla roșie scade riscul mai multor tipuri de cancere (celule tumorale la nivelul stomacului, colonului, plămânilor, sânilor, prostatei, testiculelor și nervilor.Fibrele din sfecla roșie susțin sănătatea sistemului digestiv și cardiovascular.

Specialiștii recomandă să consumăm legumele din familia Chenopodioideae – din care fac parte sfecla, spanacul și quinoa de 1-2 ori pe săptămână. O porție poate însemna jumătate de sfeclă sau chiar o sfeclă medie întreagă, cu tot cu frunze – care sunt bogate în nutrienți și nu trebuie aruncate. Nutriționiștii ne sfătuiesc să nu fierbem sfecla mai mult de 15 minute, pentru a păstra cât mai mult din conținutul de betalaine și vitamina C. Rădăcina se taie în sferturi și se prepară la aburi. Dacă alegeți să o coaceți, nu depășiți o oră. Se servește ca garnitură sau se adaugă în salate. Dacă sfecla provine dintr-o sursă sigură (bio), gătiți-o cu tot cu coajă – deoarece aceasta conține cea mai mare concentrație de antioxidanți.
Sursa: lataifas.ro

loading...

Add comment