Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
glanda-tiroida

Glanda tiroidă are puterea de a controla întreg organismul.Câteva sfaturi pentru a o menține sănătoasă.

Tiroida este o glandă în formă de fluture în gât, chiar deasupra claviculei. Este una dintre glandele tale endocrine, care produc hormoni.Glanda tiroidă joacă un rol foarte important în corpul uman.Ea are capacitatea de a produce hormoni care reglează rata metabolică a organismului controlând funcția inimii, musculare și digestive, dezvoltarea creierului și întreținerea oaselor.Acești hormoni afectează fiecare organ – influențând ritmul cardiac, digestia, greutatea, nivelul de energie și starea de spirit.

Glanda tiroidă este o parte cheie a sistemului endocrin uman și lucrează împreună cu sistemul nervos și imunitar pentru a regla metabolismul corpului. Metabolismul se referă la toate procesele care au loc în interiorul corpului tău, de exemplu, procesul de transformare a alimentelor în energie.

De aceea este foarte important să menținem sănătos acest factor cheie al corpului nostru.Funcționarea corecta a glandei tiroide depinde de un bun aport de iod din dietă.Corpul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni.Majoritatea oamenilor obțin cantități adecvate de iod din dieta lor, deoarece se găsește în majoritatea alimentelor, în special în fructele de mare. Cantități mici de iod se găsesc în legumele cultivate în solurile care conțin iod.Dacă tiroida nu produce o cantitate suficientă de hormoni, poate duce la o serie de afecțiuni grave de sănătate.

Dacă aveți deficit de iod, glanda pituitară poate încerca să compenseze prin suprastimularea tiroidei pentru a produce mai mulți hormoni tiroidieni. Când se întâmplă acest lucru, tiroida ta devine din ce în ce mai mare.Prezența „gușii” în gât sugerează că tiroida nu funcționează corect sau că există un deficit de iod.Persoanele cu antecedente familiale de afecțiuni tiroidiene au un risc mai mare de a dezvolta și ele de asemenea, boli tiroidiene și alte afecțiuni autoimune.Afecțiunile tiroidiene afectează mai multe femei decât bărbați.Acestea, de cele mai multe ori pot fi tratate și au un prognostic bun.

Sfaturi pentru a o menține sănătoasă.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a menține o tiroidă sănătoasă este să mănânci o dietă bine echilibrată, bogată în nutrienți, cum ar fi fructe și legume proaspete, surse sănătoase și slabe de proteine, atât surse animale, cât și vegetale.

Alimentele procesate, inclusiv grăsimile trans, zaharurile rafinate, băuturile dulci și mâncarea de tip fast-food trebuie evitate pe cât posibil.

Nivelurile ridicate de stres poate face ca tiroida să-ți încetinească funcția, ceea ce ar putea duce la creșterea nedorită în greutate.Stresul este, de asemenea, unul dintre factorii de mediu care cauzează hipertiroidismul, adică atunci când tiroida ta eliberează prea mulți hormoni simultan.

Potrivit unor experți, exercițiul fizic chiar și redus, este cel mai bun tip de exercițiu pentru a evita rănirea sănătății tiroidei.Așadar, centrarea antrenamentelor în jurul exercițiilor cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos sau înotul din când în când la piscină, este calea de urmat.

Asigurați-vă că dormiți 8 ore pe noapte pentru a vă menține tiroida să funcționeze normal și eficient.Oboseala nu este bună deloc pentru tiroidă.

Dacă credeți că ați putea prezenta orice simptome legate de o tiroidă proeblematică, nu ezitați să faceți o vizită medicului specialist.Chiar și cel mai subtil simptom – pierderea somnului, mișcările intestinale alterate – poate fi un semn al ceva mai grav. Așa că ai grijă întotdeauna de sănătatea ta!

loading...

Add comment