Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Mircea Cărtărescu:„Dacă un copil nu-şi vede niciodată părinţii citind,nici el n-o va face”

Citirea este fundamentală pentru funcționarea în societatea actuală. Există mulți adulți care nu pot citi suficient de bine pentru a înțelege instrucțiunile de pe un flacon de medicament. Acesta este un gând înspăimântător – în special pentru copiii lor. Citirea este importantă deoarece dezvoltă mintea. Mintea este un mușchi. Are nevoie de exerciții fizice.Prin citire, descoperim lucruri noi. Cărțile, revistele și chiar internetul sunt instrumente excelente de învățare care necesită capacitatea de a citi și de a înțelege ce se citește.Lectura dezvoltă totodată și imaginația.Ne-cititorii nu experimentează niciodată aceste bucurii în aceeași măsură.În conformitate cu cele de mai sus, lectura dezvoltă latura creativă a oamenilor. Când citiți copiilor, opriți-vă o singură dată și întrebați-i ce cred ei că se va întâmpla în continuare.

Mircea Cărtărescu este un poet, prozator, critic literar și publicist român.La un eveniment care a avut loc la Şcoala Americană din Bucureşti, el vorbește părinților și copiilor despre rolul literaturii în educaţia tinerilor de astăzi. Cum arată – în viziunea scriitorului – un zmeu inspirat din viaţa politică actuală? El a spus că eseul și poezia au un număr restrâns de cititori.Proza scurtă are şi ea adepţii ei, dar oamenii preferă să cumpere romane, care au o experienţă mai amplă a unei lumi fictive.

„Se ştie că scrisul de literatură e şi un fenomen de auto-psihanaliză, auto-hipnoză, auto-vindecare. Dar nu e scopul niciunui scriitor să se vindece prin scris. Nu asta caută un scriitor, ci mai curând să-şi păstreze rănile deschise, căci fără suferinţă cu greu poate exista o operă artistică adevărată. Prin scris mai curând îţi protejezi traumele decât să le vindeci”, a spus acesta.

Mircea a mai spus că în comunism, se citea ceva mai mult, deoarece nu existau alte mijloace de divertisment.Copiii au mul mai multe mijloace de distracţie azi, dar totuși le rămâne timp și să citească.

„Dacă un copil nu-şi vede niciodată părinţii citind, nici el n-o va face. Apoi, prin entuziasmul celor care le vorbesc despre cărţi. Prin aducerea lor la evenimente culturale. Sunt multe feluri neinvazive şi necoercitive de a-i deschide unui copil lumea cărţilor”, a răspuns Mircea la întrebarea „Cum facem să îi apropiem mai mult de lumea cărţilor într-o lume acaparată de tehnologii?”.

loading...

Add comment