Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Pensionarul care salvează sute de mii de hectare de pământ și milioane de litri de apă de la poluare

Un pensionar din Suceava, Ion Gaftoneanu, colectează lunar mii de baterii utilizate pe care le duce apoi în centrele de colectare de unde pleacă la fabricile de reciclare. O baterie tip pastilă conține mercur care poate polua 500 de litri de apă sau un metru patrat de sol pe o perioadă de 50 de ani. Vă dați seama câi litri de apă și câte hectare de pământ salvează domnul Gaftoneanu reciclând mii de baterii în fiecare lună?

Din păcate, bateriile utilizate sunt unele dintre cele mai poluante și periculoase deșeuri care nu trebuie aruncate niciodată nicăieri, nici în natură și nici la gropile de gunoi. Dar, multe firme nu practică acest lucru și aruncă zilnic bateriile în coșul de gunoi. De aceea este de admirat ce fac acest pensionar.

Bateriile, după ce se consumă, ele continuă să producă reacții chimice care formează oxizi metalici toxici pentru organismele vii. Metalele conținute de baterii sunt foarte periculoase pentru sănătatea noastră, ele pot provoca alergii, sterilitate, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer și multe alte boli extrem de grave. Atunci când apa și solul sunt contamimate cu aceste substranțe toxice, ele ajung treptat în corpul animalelor și plantelor, afectându-ne mai apoi pe noi, oamenii.Mercurul este cea mai periculoasă substanță folosită la fabricarea bateriilor. Plumbul este o altă substanță periculoasă care afectează sistemul nervos,aparatul excretor și reproducător. Nichelul, de asemenea este un compus perioculos care dacă intră în contact cu pielea afectează, iar dacă este eliberat în aer și aspirat, produce inflamarea căilor respiratorii și poate produce chiar cancer la plămâni. Cadmiul este o altă substanță cancerigenă, ce produce leziuni grave dacă este ingerată sau inhalată. Iar litiul , un alt compus al bateriilor, afectează grav sistemul nervos, rinichii, căile respiratorii și inima.

loading...

Add comment