Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

5 valori care ar trebui să-l înveți pe copilul tău până la vârsta de cinci ani

Mulți părinți consideră că este prematur să predați valori unui copil sau unui preșcolar. Dar aceasta este o concepție greșită. Iată valorile pe care toți copiii trebuie să le dezvolte până la a cincea aniversare și câteva modalități ușoare de a le face să nu le uite.

Onestitatea

Ajutați copiii să găsească o cale de a spune adevărul.Cea mai bună modalitate de a încuraja veridicitatea copilului tău este să fii o persoană sinceră.
Un alt mod de a promova valoarea onestității: Nu reacționa exagerat dacă copilul tău minte. În schimb, ajutați-l să găsească o cale de a spune adevărul. Când o mamă a unei fetițe în vârstă de 4 ani, a intrat într-o după-amiază în cameră, a văzut că planta ei mare în ghiveci a fost răsturnată și că mai multe ramuri au fost smulse. Știa imediat ce se întâmplase: înainte cu ceva vreme o văzuse pe fată cu păpușile Barbie cum încerca să se urce pe plantă, crezând că este un copacel. Când mama a cerut o explicație, fata nu a recunoscut și a dat vina pe câinele familiei. Mama a reacționat sensibil: a întrerupt povestea și a spus: „Fata mea, promit că nu voi striga. Gândește-te puțin, apoi spune-mi ce sa întâmplat cu adevărat”. După o clipă, copilul a rămas pe gânduri. Drept urmare, fata a recunoscut, a ajutat la curățarea mizeriei și nu avea voie să se uite la televizor în după-amiaza aceea, dar mama ei a făcut să sublinieze cât de mult a apreciat onestitatea fiicei sale. În acest fel, ea și-a învățat copilul cu o lecție importantă: Chiar dacă a fi sincer nu este întotdeauna ușor sau confortabil, tu și alți oameni vă simțiți întotdeauna mai bine dacă spuneți adevărul.

Justiția

La o adunare recentă de familie, Amy și Marcus, veri de 4 ani, făceau castele din blocuri de lemn. Dintr-o dată, Amy a lovit castelul lui Marcus și a început să plângă. Martor la scenă, tatăl lui Amy i-a ordonat ficei să-și ceară scuze. Amy răspunse cu îndârjire: – Îmi pare rău. Atunci tatăl ei a luat-o la o parte și a întrebat: „Știi de ce ai împins blocurile?” I-a spus că castelul lui Marcus era mai mare decât al ei. Tata a spus că, deși nu era o scuză pentru distrugerea castelului verișorului ei, el putea să-i înțeleagă sentimentele. Apoi a trimis-o înapoi să joace. Spunând „Îmi pare rău” este destul de ușor pentru un copil, dar trebuie să se gândescă de ce spune acest lucru.

Determinarea

Jake, în vârstă de cinci ani, i-a arătat mamei un desen pe care îl făcuse cu noile sale creioane. „Este foarte luminos și colorat”, ia spus ea. „Buna treaba!”Copilul a alergat apoi în camera lui și a făcut un alt desen rapid pentru a-l aduce mamei să se laude.
„Nu știam ce să spun.”, a spus mama lui. Un răspuns bun ar fi putut fi: „Ei bine, Jake, desenul nu este la fel de frumos ca celălalt. Ai dat totul?” Determinarea este o valoare pe care o puteți încuraja de la o vârstă fragedă. Cea mai ușoară modalitate de a face acest lucru este evitarea unei laude excesive și oferirea unui feedback onest al copiilor, oferit într-un mod blând și susținut. Dacă fiul tău este timid, de exemplu, încurajați-l liniștit să se apropie de copii pe locul de joacă. Felicitați copiilor când reușesc să facă lucruri dificile pentru ei.

Considerația

Învățați-i să se gândească la sentimentele altora. De-a lungul timpului, chiar și un copil mic vede că cuvintele sau acțiunile pot face ca o altă persoană să zâmbească sau să se simtă mai bine și că atunci când este bună cu altcineva, acea persoană este drăguță cu ea. Acest feedback încurajează alte acte autentice de considerație.

Dragostea

Părinții tind să creadă că copiii sunt în mod natural iubitori și generoși cu afecțiunea lor. Acest lucru este adevărat, dar pentru ca sentimentele de iubire să dureze, trebuie să fie reciproce. E de mirare să îți dai seama că, în cursul unei zile obișnuite, fraza „Te iubesc” este probabil cea pe care copilul este cel mai puțin probabil să o audă. Lăsați copilul să vadă cum demonstrați dragostea și afecțiunea pentru oamenii din viața voastră. Sărutați și îmbrățișeazăți soțul atunci când copiii se află în jur. Vorbește cu copiii tăi despre cât de mult îi iubești și îi apreciezi pe bunicii, mătuși, unchii și verii tăi. Și, bineînțeles, nu lăsați să treacă o zi fără a-ți exprima afecțiunea pentru copilul tău. Practic, cu cât spui mai mult „te iubesc” copilului tău, cu atât mai mult copilul tău va spune „te iubesc” înapoi.

loading...

Add comment