Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
nu te certa cu magarii

„Nu te certa cu măgarii” – o pildă înțeleaptă din care vei de învățat doar lucruri bune

Această fabulă surprinde conversația dintre un măgar și un tigru.

Măgarul i-a spus tigrului:
-„Iarba este albastră”.
Tigrul a raspuns:
-„Nu, iarba este verde”.
Discuția s-a aprins, iar cei doi au decis să-l supună arbitrajului, iar pentru aceasta au mers în fața leului, Regele Junglei.
Deja înainte de a ajunge în poiana pădurii, unde leul stătea pe tronul său, măgarul a început să strige:
- „Alteța Sa, este adevărat că iarba este albastră?”.
Leul a raspuns:
- „Da, adevărat, iarba este albastră”.
Măgarul s-a grăbit și a continuat:
- „Tigrul nu este de acord cu mine și mă contrazice și mă enervează, te rog să-l pedepsești”.
Atunci regele a declarat:
- „Tigrul va fi pedepsit cu 5 ani de tăcere”.
Atunci măgarul a plecat vesel și mulțumit de pedeapsă, continuându-și drumul.
Tigrul și-a acceptat pedeapsa, dar înainte l-a întrebat pe leu:
- „Maiestate, de ce m-ai pedepsit? La urma urmei, iarba este verde”.
Leul a raspuns:
- „Asta nu are nicio legătură cu întrebarea dacă iarba este albastră sau verde. Pedeapsa este pentru că nu este posibil ca o creatură curajoasă și inteligentă ca tine să piardă timpul certându-se cu un măgar și, pe deasupra, să vină să mă deranjeze pe mine cu astfel de întrebări.”

Din această fabulă depănăm faptul că este o pierdere de timp să te cerți cu prostul căruia nu îi pasă de adevăr sau realitate, ci doar de victoria convingerilor și iluziilor sale.Nu merită să pierzi niciodată timpul cu argumente care nu au niciun sens.Există anumite tipuri de oameni care indiferent câte dovezi le prezinți, ei nu au capacitatea de a înțelege.Ei sunt orbiți de ego,ură și resentimente și nu vor nici măcar să creadă faptul că nu au dreptate, deși nu au.Pacea și liniștea este cea care valorează mai mult decât aceste lucruri.

Nu te certa niciodată cu oameni proști, ei te vor trage la nivelul lor și apoi te vor bate cu experiență, un citate renumit scris de Mark Twain.Experiența nu echivalează întotdeauna cu competența sau că convingerile lor sunt absolut corecte.Experiența nu trebuie folosită pentru a justifica anumite convingeri. Ar trebui, în schimb, să tragem concluzii folosind dovezile pe care le avem. Dacă această persoană nu este deschisă la minte și nu este pregătită să aibă o discuție rezonabilă, Twain spune în esență că cel mai bine este să evitați să vă certați pe acest subiect și să treceți la altceva.

Există o diferență între oamenii precum tigrul din fabula descrisă mai sus și măgar. O persoană inteligentă va analiza toate faptele și va încerca să înțeleagă de ce este ceva, apoi va lua o decizie logică. Un om precum măgarul nu se va uita la niciunul dintre fapte și va lua o decizie probabil în aproximativ 10 secunde cu privire la ceva și indiferent ce le-ai spune, nu va asculta.Multora nu le pasă de adevăr, le pasă doar dacă are sens pentru ei, care este cel mai stupid și mai ilogic mod de a gândi.

loading...

Add comment