Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Dacă îți iubești câinele ca și pe copilul tău, știința poate explica de ce

Iubirea nu cunoaște limite, indiferent de specie. Nu contează dacă ești părinte pentru un copil sau pentru un câine, tipul de dragoste pe care îl simți pentru ei este atât de pură și necondiționată încât este aproape identic. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce ai aceleași sentimente puternice atât pentru câinele tău, cât și pentru copilul tău, atunci continuă să citești. Am adunat informații dintr-un studiu realizat de jurnalul PLOS ONE care explică de ce simțim aceleași emoții parentale atât pentru copiii noștri, cât și pentru câinii noștri.

Am început să domesticim animalele ca însoțitori cu mai mult de 30.000 de ani în urmă și este evident că tipul de legătură pe care îl avem cu ei este de neîntrerupt. Cu toții am auzit fraza că un câine este cel mai bun prieten al omului, dar dragostea noastră pentru ei depășește asta.

Cercetările de la Spitalul General Massachutes au încercat să găsească și să analizeze legătura dintre legătura maternă-copil cu legătura om-animal de companie prin asemănările teoriei atașamentului uman. Această teorie se referă în principal la atașamentul resimțit de un îngrijitor care oferă siguranță, compasiune și securitate unui copil.

Scopul studiului a fost de a examina neuroanatomia funcțională a celor două legături prin analizarea modelelor de funcționare a creierului atunci când un individ a vizualizat imagini ale copilului și ale câinelui lor. Cercetarea sa axat în principal pe regiunile creierului despre care se știe că sunt asociate cu dezvoltarea emoțiilor și a legăturilor de relație.

Studiul s-a concentrat asupra mamelor care aveau copii cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani și care dețineau câinele lor mai mult de un an. Participanții au fost rugați să aducă atât fotografii cu câinii lor, cât și copiii lor. În timpul studiului, li s-au arătat imagini cu alți copii și alți câini cu care nu aveau nicio legătură.

Potrivit descoperirilor, mamele care au vizionat imagini ale câinilor și ale copiilor lor au arătat că există o conexiune distinctă în regiunile creierului, care sunt legate de emoții, compasiune, afecțiune și recompensă. Cu toate acestea, când li s-au arătat imagini cu copii și câini pe care nu i-au mai văzut până acum, imaginile nu au provocat aceeași reacție.

Devine destul de clar că atunci când mamele vorbesc despre „bebelușii” lor, s-ar putea să se refere fie la câinii lor, fie la copiii lor, iar studiul s-a dovedit corect deoarece majoritatea mamelor au avut răspunsuri cerebrale regionale la fel de puternice atunci când au văzut ambele imagini.

Potrivit lui Lori Palley, care a fost cercetătorul principal al studiului, a fost întotdeauna evident că animalele de companie dețin un loc special în viețile și inimile oamenilor, iar acum există atât studii de laborator, cât și studii clinice care să o demonstreze. Nu numai asta, dar și a avea un animal de companie poate fi foarte benefic și pentru oameni, deoarece oferă sprijin social și emoțional. Sunt ca niște copii mici care nu cresc niciodată. Vor să se distreze, le place să ofere afecțiune și să te iubească necondiționat.

Mamele sunt îngrijitoare naturale și, în ochii lor, un copil și o creatură cu blană dețin același loc în inimile lor. Amândoi trebuie să fie îngrijiți, iubiți, hrăniți, îngrijiți și să aibă propriile trăsături de personalitate și emoții. Aceștia fac parte dintr-o familie așa cum este orice membru. Sunt tovarăși minunați, depind de familia lor și cel mai important – sunt extrem de inteligenți.

loading...

Add comment