Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Atenție, părinți! Tulburări psihiatrice severe la copii din cauza timpului petrecut în fața ecranelor

Fie că este vorba de televizor, calculator sau telefon, dependența de dispozitivele electronice poate conduce la tulburări psihiatrice severe la copii. Iritabilitatea, furia, izolarea și tulburările de somn sunt doar câteva dintre simptomele cauzate de timpul exagerat petrecut în fața ecranelor.

În era tehnologiei digitale, timpul petrecut de copii în fața ecranelor a devenit o problemă de sănătate publică. Un număr tot mai mare de studii arată că expunerea excesivă la ecrane poate duce la tulburări psihiatrice severe la copii, subliniind necesitatea unei monitorizări atente din partea părinților.

O cercetare recentă a demonstrat că există o legătură directă între timpul petrecut de copii în fața ecranelor și tulburările de somn, anxietatea, depresia, și chiar simptomele ADHD (Tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate). Problema devine și mai alarmantă atunci când ne gândim că, în lumea de astăzi, copiii sunt expuși la ecrane de la o vârstă foarte fragedă.

Una dintre cele mai grave tulburări psihiatrice asociate cu expunerea excesivă la ecrane este depresia. Cercetătorii au observat că tinerii care petrec mai mult de trei ore pe zi în fața ecranelor au un risc mai mare de a dezvolta simptome de depresie comparativ cu cei care petrec mai puțin timp. În plus, studiile sugerează că expunerea îndelungată la ecrane poate contribui la dezvoltarea tulburărilor de anxietate și a celor de comportament.

Rolul părinților în această problemă este absolut crucial. În primul rând, părinții trebuie să fie conștienți de riscurile asociate cu expunerea excesivă la ecrane și să limiteze timpul pe care copiii lor îl petrec în fața acestora. Este recomandat ca timpul de ecran să fie limitat la maximum două ore pe zi pentru copiii de peste 5 ani, iar pentru cei mai mici, timpul ar trebui să fie chiar mai redus.

Părinții pot promova alternative sănătoase pentru timpul petrecut în fața ecranelor, cum ar fi cititul, jocurile de exterior, sau activitățile creative. Este important ca ei să stabilească un model pozitiv, reducând propriul timp petrecut în fața ecranelor și petrecând mai mult timp de calitate cu copiii.

Pe lângă limitarea timpului de ecran, este esențial ca părinții să fie atenți la semnele de tulburări psihiatrice la copii. Dacă observă schimbări în comportamentul, starea de spirit sau somnul copilului, este important să solicite ajutor de specialitate.

În concluzie, timpul excesiv petrecut în fața ecranelor poate duce la tulburări psihiatrice severe la cop

loading...

Add comment