Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Atenție, părinți. Tulburări psihiatrice severe la copii din cauza timpului petrecut în fața ecranelor

Fie că este vorba de televizor, calculator sau telefon, dependența de dispozitivele electronice poate conduce la tulburări psihiatrice severe la copii. Iritabilitatea, furia, izolarea și tulburările de somn sunt doar câteva dintre simptomele cauzate de timpul exagerat petrecut în fața ecranelor.

Mulți părinți au observat deja că timpul exagerat petrecut de cei mici în fața ecranelor îi afecteaza într-o măsură mai mare sau mai mică, dar puțini cunosc în detaliu modul în care acest adevărat sindrom al dependenței de dispozitive electronice (Electronic Screen Syndrom sau ESS) se manifestă la nivelul creierului. Simptomele sale variază, de la întârzieri în dezvoltarea cognitivă și tulburări comportamentale până la agravarea manifestărilor unor afecțiuni psihiatrice. Mulți copii și adolescenți petrec peste 6 ore pe zi în fața ecranelor, iar accesul timpuriu la telefoane și tablete a crescut riscul de expunere chiar și la copiii sub trei ani.

Micuții utilizează deja dispozitive electronice, înainte să învețe să vorbească. Îngrijorător este și faptul că, deși conștientizează aceste pericole, părinții iau rareori măsuri pentru remedierea situației. Mai mult chiar, pentru a-și asigura un moment de respiro, unii părinți încurajează copiii să-și petreacă timpul în fața televizorului sau a calculatorului. Această decizie poate avea consecințe grave, conducând la tulburări de comportament și de dispoziție care vor da multă bătaie de cap părinților și educatorilor. Mulți pediatri consideră că peste 80% dintre copiii care primesc medicație pentru ADHD, anxietate, depresie sau tulburări de dispoziție nu au, în realitate, astfel de afecțiuni. Manifestările respective sunt, de fapt, semne ale dependenței de dispozitivele electronice. Cercetătorii au arătat că timpul petrecut în fața ecranelor întârzie dezvoltarea lobului frontal al creierului, responsabil de menținerea atenției și de autocontrolul emoțional. Copilul care stă conectat la realitatea virtuală de pe ecrane este, de fapt, deconectat de la viața reală.

Timpul petrecut în fața ecranelor interferează cu dezvoltarea creierului

În primii ani de viață, dezvoltarea creierului are cea mai intensă rată, de aceea trebuie asigurat accesul la stimuli corespunzători pentru toate simțurile, precum și la activități de dezvoltare motrică. În vreme ce aplicațiile electronice stimulează aproape exclusiv simțul văzului, viața reală asigură o dezvoltare echilibrată a tuturor ariilor cerebrale. Imaginați-vă un copil care urmărește o minge ce se rostogolește pe ecranul tabletei. Este un proces bidimensionl, ce nu asigură contactul tactil, nici alte forme de stimulare. Atunci când copilul se joacă cu o minge adevărată, el experimentează toate cele trei dimensiuni, mișcarea, își dezvoltă abilitățile motrice și atenția totală. Acest copil experimentează viața reală, care nu va putea să fie niciodată înlocuită de ceea ce se întâmplă pe ecran. Unii părinți încearcă să stimuleze dezvoltarea anumitor abilități ale copiilor folosind tot felul de aplicații, care, în realitate, pot frâna tocmai aceste abilități. Dr. Aric Sigman, membru al British Psychological Society și al Britain’s Royal Society of Medicine arată că părinții care furnizează dispozitive electronice copiilor foarte mici pot provoca neintenționat daune permanente la nivelul creierului lor în curs de dezvoltare. „Capacitatea de concentrare, menținerea atenției, capacitatea de a comunica cu alte persoane și de a le înțelege atitudinile și emoțiile, dezvoltarea limbajului, toate acestea pot fi profund afectate de accesul exagerat la tablete și smartphone.”

Dependența de dispozitive duce la depresie și anxietate

Adolescenții care petrec mai mult de șapte ore în fața ecranelor sunt de două ori mai predispuși la manifestări de anxietate și depresie comparativ cu cei care petrec 1-2 ore la calculator sau pe telefon, după cum au demonstrat cercetările realizate de psihologii Dr. Jean Twenge de la San Diego State University și profesor Dr. W. Keith Campbell de la Universitatea din Georgia. Chiar și o oră petrecută zilnic în fața ecranelor determină o serie de simptome precum diminuarea curiozității, autocontrol mai scăzut, instabilitate emoțională și o capacitate diminuată de finalizare a sarcinilor. Astfel de simptome se amplifică proporțional cu timpul petrecut la calculator sau pe telefon, conducând la tulburări generalizate. Conținutul urmărit este, de asemenea, responsabil de reacții și emoții negative, fie că este vorba de jocuri violente, fie de postările de pe rețelele de socializare, care pot determina sentimente nocive la adolescenți (stimă de sine scăzută, din cauza comparației cu alte persoane; sentimente de izolare și excludere etc.).

Hiperstimulare cerebrală și tulburări în biochimia creierului

Studii recente au demonstrat că biochimia creierului este diferită la copiii și adolescenții dependenți de dispozitivele electronice față de cei care nu petrec atâta timp în fața ecranelor. Măsurătorile RMN au demonstrat niveluri crescute ale unor neurotransmițători responsabili de starea de hiperexcitabilitate neuronală la copiii și tinerii care prezintă dependență de dispozitivele electronice. Aceste valori ridicate corelează comportamental cu stări de anxietate, lipsă de concentrare, agitație, chiar depresie și gânduri suicidare. Pe de altă parte, utilizarea dispozitivelor electronice, corelată cu jocuri, petrecerea timpului pe rețele de socializare, diferite forme de divertisment virtual, conduce la eliberarea de dopamină și activarea căilor neuronale ale recompensei, având un efect asemănător cu cel al dependenței de droguri. Chiar dacă nu este atât de intensă ca efectul cocainei, stimularea creierului prin aprecieri pe rețelele sociale (de exemplu, numărul de like-uri, mesajele pozitive, „fețele zâmbitoare”, etc) se bazează pe mecanisme similare, de eliberare de dopamină și activare a căilor recompensei, având ca rezultat întărirea unor comportamente de căutare de recompensă, similare cu cele din adicții. Utilizarea excesivă a dispozitivelor conduce inclusiv la tulburări de somn (insomnii, coșmaruri), atât prin inhibarea efectelor melatoninei, cât și prin efectul anxiogen al conținuturilor accesate.
Sursa: infostiri.net/atentie-parinti-tulburari-psihiatrice-severe-la-copii-din-cauza-timpului-petrecut-in-fata-ecranelor/

loading...