Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Scrisoarea secretă a lui Albert Einstein despre Dumnezeu și forța supremă a Universului

Albert Einstein a fost un fizician teoretician de etnie evreiască foarte cunoscut pentru contributiilor sale stiintifice, dar și datorită personalitatii lui excentrice.Cea mai faimoasă scrisoare a lui Einstein este despre Dumnezeu, identitatea sa evreiască și căutarea eternă a sensului omului. Această scrisoare privată, extrem de sinceră, a fost scrisă cu un an înainte de moartea lui și rămâne expresia cea mai complet articulată a opiniilor sale religioase și filozofice.

Einstein spune în scrisoarea sa: „Cuvântul Dumnezeu nu este pentru mine decât expresia și produsul slăbiciunilor umane, Biblia este o colecție de legende onorabile, dar încă primitive, care sunt totuși destul de copilărești.”

Propoziția a fost salutată ca dovadă că fizicianul, unul dintre cei mai apreciați gânditori ai secolului XX, a fost un ateu. Dar Einstein a spus uneori că nu era ateu și că s-a resentit că a fost etichetat ca unul.

„Pentru mine religia evreiască ca toate celelalte este o încarnare a celor mai copilărești superstiții. Iar poporul evreu de care fac parte cu bucurie și cu a cărui mentalitate am o afinitate profundă nu au o calitate diferită pentru mine decât toți ceilalți oameni ”, a scris el.

″Ţinând cont de experienţa mea, ei nu sunt mai buni decât alte grupuri de oameni, chiar dacă lipsa lor de putere îi protejează de cele mai grave excese. Altfel, eu nu percep nimic ‘ales’ la aceştia″⁣, a notat Einstein.

Conform unei biografii a vieții sale publicată în 1996, el a fost devotat religiei când a fost copil. Dar, la vârsta de 13 ani, a abandonat concepția religioasă, simțind că a fost înșelat în a crede minciuni.

El a spus că a crezut în „Dumnezeul lui Spinoza” – referindu-se la Baruch Spinoza, un gânditor olandez din secolul al XVII-lea – „care se dezvăluie în armonia legală a lumii, nu într-un Dumnezeu care se preocupă de soarta și faptele omenirii”.Cu o altă ocazie, el a criticat „atei fanatici a căror intoleranță este de același fel ca intoleranța fanaticilor religioși”.

Nick Spencer, un coleg principal al gândirii creștine Theos, a declarat: „Einstein oferă o consolare scăzută oricărei părți din această dezbatere. Religia sa cosmică și Dumnezeul îndepărtat îndepărtat nu se potrivește nici agendei credincioșilor religioși, nici celei ale ateilor din trib.

Opiniile lui Einstein despre religie au fost indelung dezbatut.Nu poți condamna și judeca o astfel de persoană. Savantul a fost un ateu convins și nici cu puțin timp înainte de a muri nu a avut altă părere.Einstein prețuia omul mai mult decât divinitatea. Pentru el, omul era măsura tuturor lucrurilor.

loading...

Add comment