Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Un neurolog a descoperit de ce avem nevoie pentru a fi fericiți. 4 lucruri simple care îți vor aduce fericirea

Deseori, primiți tot felul sfaturi despre fericire pe internet de la oameni care nu știu despre ce vorbesc. Nu aveți încredere în ele.Aveți încredere în neuroștiință.

Cercetătorul neuroștiinței, Alex Korb și autorul cărții „Spirala ascendentă: cum să folosești neurologia pentru a inversa cursul depresiei” are câteva idei care pot crea o spirală ascendentă de fericire în viața ta.

1. Cea mai importantă întrebare de pus atunci când vă simțiți „jos”.
Uneori, nu simți că creierul tău vrea să fii fericit. S-ar putea să vă simțiți vinovat sau rușinos. De ce? Credeți sau nu, vinovăția și rușinea activează centrul de recompensare a creierului.

Și vă faceți prea multe griji.De ce? Pe termen scurt, îngrijorarea îți face creierul să se simtă puțin mai bine – cel puțin faci ceva în legătură cu problemele tale.Dar vinovăția, rușinea și îngrijorarea sunt soluții oribile pe termen lung. Deci, ce spun neuroștiințierii că ar trebui să faci? Puneți-vă această întrebare:

Atunci când treceți printr-o situație dificilă, puneți-vă următoarea întrebare: „Pentru ce pot să-i mulțumesc lui Dumnezeu?” Alex Korb susține că sentimentul de mulțumire are un impact biologic asupra creierului, acesta stimulează secreția de dopamină și serotonină, cunoscuți drept hormonii fericirii.Amintește-ți cum te-ai simțit ultima dată când ai fost mulțumit de un lucru pe care l-ai făcut bine. Neurologul susține că atunci când îi mulțumești lui Dumnezeu, te concentrezi de fapt, pe latura pozitivă a vieții tale.

2. Exprimă-ți sentimentele negative.
Te simți îngrozitor. Bine, dați numele acela îngrozitor. Trist? Nerăbdător? Furios? Supărat? Acest exercițiu te poate face să te simți mult mai bine și îl poți face chiar acum, dacă ai gânduri care te macină.

S-a realiza un experiment, în care, participantilor le erau aratate fotografiile oamenilor ce avea diferite expresii ale fetei, iar reactiile creierului lor erau inregistrate. Asa cum s-a prevazut, amigdalele reactionau la emotiile reprezentate.Atunci cand participantii au fost rugati sa exprime aceste emotii, li se activa cortexul cerebral prefrontal ventrolateral, iar activitatea amigdalelor scadea. Cu alte cuvinte, exprimarea emotiilor reduce impactul lor asupra omului.

3. Luați o decizie!
Ai luat vreodată o decizie și apoi creierul tău se simte în sfârșit în repaus? Nu este întâmplare întâmplătoare.Știința creierului arată că luarea deciziilor reduce îngrijorarea și anxietatea – precum și te ajută să rezolvi problemele.Dar a decide poate fi greu. Sunt de acord. Deci ce fel de decizii ar trebui să iei? Neuroștiința are un răspuns …

Luati o decizie „suficient de buna”. Nu transpirați luând cea mai bună decizie absolută de 100%. Știm cu toții că a fi perfecționist poate fi stresant. Și studiile creierului susțin acest lucru.Încercarea de a fi perfect vă copleșește creierul cu emoții și vă face să vă simțiți fără control.Deci, atunci când iei o decizie, creierul tău simte că ai control. Și, așa cum am mai vorbit înainte, un sentiment de control reduce stresul. Mai mult, luarea deciziilor ajuta la reducerea activitatii striatumului, care de cele mai multe ori ne provoaca impulsuri si actiuni negative.

4. Intră în contact cu alți oameni.
Trebuie să simțim iubire și acceptare din partea celorlalți. Când nu o facem, este dureros. Și nu vreau să spun „penibil” sau „dezamăgitor”.Neurologii au făcut un studiu în care oamenii au jucat un joc video care arunca mingea. Ceilalți jucători au aruncat mingea la tine și tu ai aruncat-o înapoi lor. De fapt, nu au fost alți jucători, al doilea jucător fiind calculatorul.Însă subiecților li s-a spus că personajele erau controlate de oameni reali. Ce s-a întâmplat când „ceilalți jucători” au încetat să mai joace frumos și nu au mai aruncat mingea? Creierul subiecților a răspuns la fel ca și cum ar fi avut dureri fizice. Respingerea nu doare doar ca o inimă frântă, creierul tău o simte ca un picior rupt, de exemplu.

Relațiile sunt foarte importante pentru sentimentul de fericire al creierului tău. Contactul cu ceilalți oameni este incredibil de puternic.Te face mai convingător, crește performanța echipei, îți îmbunătățește flirtul și chiar mărește abilitățile. Vrei sa te simti mai bine si sa fii fericit? Apropie-te de prieteni, rude, colegi, iar pe cei dragi, îmbratiseaza-i și săruta-i mai des.Cercetările arată că obținerea a cinci îmbrățișări pe zi crește fericirea.

loading...

Add comment