Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Dacă mânânci pui prăjit în fiecare zi ai putea să mori mai devreme, potrivit unui nou studiu

Potrivit unui nou studiu care a analizat femeile cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani, consumul de pui prajit zilnic a fost legat de un risc de 13% mai mare de a muri devreme.Potrivit acestei cercetări, consumul regulat de pui prăjit ar putea crește riscul unei morți precoce.Rezultatele nu pot fi aplicate neapărat tuturor, dar unul dintre cercetători a declarat că echipa nu are niciun motiv să creadă că efectele vor fi diferite în funcție de vârstă sau sex.

Noul studiu, publicat în The BMJ , a constatat că consumul de alimente prăjite a fost asociat cu un risc sporit de deces la femeile aflate în postmenopauză.Cercetatorii au folosit date din chestionar pentru a evalua dietele de 106.966 de femei in varsta de 50-79 ani care au fost urmarite timp de 18 ani pana in februarie 2017. Ei au analizat cat de des au mancat diferite alimente prajite, inclusiv carne de pui, pește, cartofi prăjiți, și tacos.În acel moment, 31.588 de femei au murit. Problemele de inimă au cauzat 8.358 de decese.

„Știm că consumul de alimente prăjite este ceva foarte obișnuit în Statele Unite și în întreaga lume. Din păcate, știm foarte puțin despre efectele pe termen lung ale consumului de alimente prăjite”, a declarat Wei Bao, profesor asistent de epidemiologie la Universitatea din Iowa și autorul principal al studiului, a declarat pentru CNN .

În general, după contabilizarea stilului de viață, a calității dietei, a nivelului de educație și a veniturilor, rezultatele au arătat că consumul regulat de alimente prăjite a fost asociat cu un risc crescut de deces. Mai exact, cei care au mâncat una sau mai multe porții de alimente prajite pe zi au avut un risc de 8% mai mare decât cei care nu au atins-o.Consumul de pui prajit zilnic a fost asociat cu un risc de deces de 13% mai mare și un risc de deces de 12% mai mare din cauza unei probleme legate de inimă, în comparație cu niciun aliment prăjit. Consumul zilnic de pește prajit a fost legat de un risc de deces de 7% mai mare.Cercetatorii nu au gasit nici o dovada ca mancarea prajita a crescut riscul de cancer.

Alte limitări ale studiului sunt că alți factori ar putea juca un rol în decesele premature. De exemplu, tipul de ulei utilizat pentru prăjire, deoarece unele sunt mai rău pentru dumneavoastră decât altele . Un studiu din Spania nu a găsit legături între alimentele prăjite și moartea precoce, deoarece populația a folosit ulei de măsline, au spus cercetătorii.Am identificat un factor de risc pentru mortalitatea cardiovasculara, care este usor de modificat prin stilul de viata, au scris cercetatorii.

Reducerea consumului de alimente prăjite, în special de pui prăjit și pește prăjit, poate avea un impact clinic semnificativ asupra spectrului de sănătate.

loading...

Add comment