Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
ore de somn

Iată câte ore trebuie să dormi în funcție de vârstă și ce boli cauzează lipsa somnului.Ce impact negativ poate avea lipsa somnului asupra sănătății.

Somnul este esențial pentru sănătatea și bunăstarea noastră fizică și mentală. Calitatea și cantitatea somnului pot varia în funcție de vârstă, iar ignorarea nevoilor noastre de odihnă poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Iată câteva recomandări privind durata somnului în funcție de vârstă și impactul negativ al lipsei somnului asupra sănătății.

Durata recomandată a somnului în funcție de vârstă:

Nou-născuți (0-3 luni): 14-17 ore pe zi
Sugar (4-11 luni): 12-15 ore pe zi
Copii mici (1-2 ani): 11-14 ore pe zi
Preșcolari (3-5 ani): 10-13 ore pe zi
Școlari (6-13 ani): 9-11 ore pe zi
Adolescenți (14-17 ani): 8-10 ore pe zi
Tineri adulți (18-25 ani): 7-9 ore pe zi
Adulți (26-64 ani): 7-9 ore pe zi
Persoane în vârstă (65+ ani): 7-8 ore pe zi
Este important să înțelegem că aceste recomandări sunt doar o orientare generală, iar nevoile individuale pot varia în funcție de stilul de viață, activitățile zilnice și starea de sănătate a fiecărei persoane.

Impactul negativ al lipsei somnului asupra sănătății:

Slăbirea sistemului imunitar: Lipsa somnului poate slăbi sistemul imunitar, făcându-ne mai susceptibili la infecții și boli.

Probleme cognitive: Somnul insuficient poate afecta capacitatea de concentrare, memorie și luare de decizii.

Creșterea riscului de boli cardiovasculare: Insomnia cronică este asociată cu un risc crescut de boli cardiace, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral.

Creșterea riscului de obezitate: Lipsa somnului poate duce la schimbări hormonale care duc la creșterea apetitului și a poftelor pentru alimente nesănătoase.

Probleme de sănătate mentală: Somnul insuficient poate agrava stresul, anxietatea și depresia.

Scăderea performanței fizice: Lipsa somnului poate afecta negativ performanțele sportive și capacitățile fizice.

Probleme cu reglarea glicemiei: Somnul insuficient poate afecta reglarea glicemiei și poate crește riscul de diabet.

Afecțiuni cronice: Insomnia cronică poate contribui la dezvoltarea sau agravarea afecțiunilor cronice, cum ar fi migrenele sau artrita.

Afecțiuni psihiatrice: Lipsa somnului poate fi legată de apariția tulburărilor psihiatrice, cum ar fi schizofrenia și tulburarea bipolară.

Somnul este vital pentru sănătatea noastră și trebuie să acordăm importanță nevoilor noastre de odihnă și recuperare. În cazul în care întâmpinăm dificultăți în obținerea unui somn suficient și de calitate, este esențial să căutăm ajutor medical și să luăm măsuri pentru a îmbunătăți calitatea somnului nostru, deoarece acesta joacă un rol crucial în menținerea unei stări optime de sănătate fizică și mentală.

loading...

Add comment