Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
neuro-vlad-ciurea

Neurochirurgul Vlad Ciurea a dezvăluit care sunt cele mai importante 5 vitamine pentru creier.

Când vine vorba de a-ți menține creierul sănătos pe măsură ce îmbătrânești, dieta joacă un rol foarte important.Consumul unei varietăți de alimente este esențial pentru a obține vitaminele și nutrienții de care creierul tău are nevoie pentru a continua să funcționeze la maximum.Mâncarea și nutrienții pot ajuta cu siguranță la susținerea unei funcții sănătoase a creierului și chiar pot fi capabile să încetinească scăderea funcției creierului legată de vârstă.Toți ne dorim ca creierul nostru să fie rezistent la îmbătrânire, așa că aceasta este o veste grozavă.Deci, ce vitamine susțin sănătatea creierului? Neurochirurgul Vlad Ciurea a dezvăluit care sunt cele mai importante 5 vitamine pentru creier, iar noi am făcut în continuare o listă cu acestea.

Vitamina A.
Chiar dacă acesta este un domeniu de cercetare relativ nou, dovezile sugerează cu tărie că vitamina A, prin principalul său metabolit acid retinoic, continuă să exercite acțiuni importante asupra fiziologiei și comportamentului creierului în viața postembrionară și adultă.Se știe de multă vreme că morcovii sunt buni pentru ochi și se dovedește că sunt buni și pentru creier.Morcovii sunt o sursă excelentă de vitamina A și au niveluri ridicate ale unui compus numit luteolină, care ar putea reduce deficitele de memorie legate de vârstă și inflamația la nivelul creierului, potrivit unui studiu publicat în 2010 în revista Nutrition.

Vitamina D.
Vitaminele B precum B6, B12 și B9 (acidul folic) joacă toate un rol în sănătatea creierului.Vitamina D este neuroprotectoare, reglează sistemul imunitar și ajută la echilibrarea calciului. De asemenea, este implicat în reglarea multor gene importante pentru funcționarea creierului. Deși vitamina D este considerată o vitamină, ea acționează ca un neurosteroid și joacă roluri importante în creier.Ouăle sunt una dintre cele mai mari surse alimentare de vitamina D.

Vitamina C.
Vitamina C este vitală pentru creier.S-a demonstrat că aportul ridicat de vitamina C din alimente sau suplimente are un efect protector asupra gândirii și memoriei pe măsură ce îmbătrâneșt.Vitamina C joacă un rol în diferențierea și maturizarea neuronilor.Citricele sunt bogate în vitamina C.

Vitamina K.
Studiile efectuate in vitro și pe animale au evidențiat implicarea vitaminei K în dezvoltarea și supraviețuirea celulelor creierului. Există, de asemenea, unele dovezi că, pe lângă aceste beneficii anti-îmbătrânire pentru sănătate, vitamina K poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer.Legumele verzi precum salata, varza, brocoli, sparanghel și spanac, sunt bogate în vitamina K.

Vitamina E.
Există unele dovezi care sugerează că vitamina E poate aduce beneficii minții și memoriei la persoanele în vârstă.Nivelurile ridicate ale vitaminei E plasmatice au fost asociate în mod repetat cu o performanță cognitivă mai bună. Datorită proprietăților sale antioxidante, capacitatea vitaminei E de a preveni sau întârzia declinul cognitiv a fost testată în studii clinice atât la îmbătrânirea populației, cât și la pacienții cu boala Alzheimer.

Mănâncă fructe, legume și cereale integrale pentru a avea grijă de creierul tău. Alegeți surse de proteine cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi peștele, fasolea și carnea de pasăre fără piele. Contează și ceea ce bei. Prea mult alcool poate duce la confuzie și pierderea memoriei.

loading...

Add comment