Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Mihaela bilic: organismul are nevoie de milioane de microbi

Microbii reprezintă forma de viaţă care domină Terra. Organismele bacteriene care trăiesc pe planeta noastră le depăşesc numeric pe toate celelalte la un loc. Microbii nu domină doar planeta, însă, ci şi pe noi, oamenii. Puţini ştiu că în corpul fiecăruia dintre noi există de 10 ori mai multe celule microbiene decât celule care compun organismul uman, iar numărul genelor microbiene îl depăşeşte de 150 de ori pe cel al genelor umane. Toate aceste fiinţe care trăiesc în corpul nostru şi pe suprafaţa sa formează un ecosistem ce poartă numele de „microbiom”, iar simbioza acestor mici fiinţe cu celulele umane dă naştere unui veritabil „super-organism”.

Bacteriile ce formează microbiomul colonizează tractul nostru digestiv încă din primele 24 de ore de la naştere şi se stabilizează în jurul vârstei de doi ani, devenind o prezenţă permanentă în viaţa noastră şi formând un veritabil „organ”.

Microbiomul uman deține funcții extensive precum dezvoltarea imunității, apărarea organismului de agenții patogeni, fiind gazda pentru producția de acizi grași de lanț scurt importanți pentru metabolism, sinteza vitaminelor si depozitele de lipide, având totodată o influență asupra comportamentului uman, ceea ce îl face un organ esențial în organism, fără de care nu am putea funcționa optim.

Rolul microbiomului în organismul uman.

Mihaela Bilic, expert în nutriție și boli metabolice, explică rolul microbiomului și, de asemenea, cum ne influențează viața până la cel mai mic detaliu.

„Bacteriile cu care trăim în simbioză ne influențează silueta și sănătatea.

Așa cum există o amprentă tactilă unică pentru fiecare individ și populațiile de bacterii care trăiesc în organismul nostru variază de la o persoană la alta. De la siluetă până la preferințele alimentare și starea de sănătate, totul este influențat de bacterii.

Bacteriile intestinale au de 150 de ori mai multe gene decât ființa umană, iar această amprentă genetică enormă se numește microbiom. S-a demonstrat deja că intestinul persoanelor supraponderale găzduiește mai multe bacterii specializate în metabolizarea glucozei, în timp ce persoanele în vârstă au mai puține bacterii cu acțiune antistres.

Tot de genele bacteriilor intestinale depinde și rezistența la substanțe toxice- avem bacterii care fabrică substanțe ce stimulează capacitatea ficatului de a elimina toxinele din medicamente.

Haideți să ținem cont de tradițiile alimentare, ele au format amprenta noastră genetică- enzimatică și bacteriană!”, scrie nutriționistul pe o pagină de socializare.

Sursa: https://www.doctorulzilei.ro/rolul-microbiomului-in-organism-mihaela-bilic-ne-influenteaza-silueta-si-sanatatea/

loading...

Add comment