Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Până mai ieri credeam că leușteanul e bun doar de pus în ciorbe. N-am bănuit o secundă că este mai degrabă o plantă medicinală decât o simplă legătură de zarzavat

Leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă aromatică cu frunze verzi, tulpini și semințe care este folosită în principal în bucătărie ca mirodenie, dar are și beneficii pentru sănătate.

Este o plantă mediteraneană, descoperită și folosită pentru prima dată ca aliment pe actualul teritoriu al Italiei. Principiile active pe care le conține au o puternică acțiune terapeutică asupra aparatului respirator, aparatului reno-urinar, sistemului endocrin și celui imunitar.

Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic ca aliment, putând deveni, la nevoie și atunci când este dozat corespunzător, și un remediu eficient într-o multitudine de boli cum ar fi indigestia, dispepsia, litiaza renală, anorexia, colicile intestinale. Uleiul obținut din leuștean scade tensiunea și stimulează diureza.

Rădăcina de leuştean conţine amidon, zahăr, zaharoză, apă, răşină, acid de angelică. Rădăcina proaspătă conţine 0.3-0.5% ulei, iar cea uscată 0.6-1%. Conţine d-terpinol, o legătură de tipul cineolului, un terpen, ester al acidului acetic, al acidului valeriic şi al celui benzoic. Toate părţile plantei conţin ulei volatil, gumirezine, taninuri, grăsimi şi săruri minerale.

Iata pe scurt cateva din beneficiile leusteanului

  1. Îmbunătățirea digestiei: Leușteanul poate ajuta la stimularea digestiei prin promovarea secreției de sucuri digestive și reducerea disconfortului gastric. De asemenea, poate ajuta la reducerea balonării și aflatulentei.
  2. Proprietăți antiinflamatoare: Leușteanul conține compuși cu proprietăți antiinflamatoare, cum ar fi uleiurile volatile și flavonoidele, care pot ajuta la reducerea inflamațiilor din organism.
  3. Sursă de vitamine și minerale: Leușteanul este bogat în vitamina C, vitamina A, vitamina K, calciu, potasiu și magneziu. Acești nutrienți sunt esențiali pentru sănătatea generală a organismului.
  4. Promovarea sănătății oculare: Vitamina A din leuștean este esențială pentru sănătatea ochilor și poate ajuta la menținerea vederii.
  5. Efecte antioxidante: Leușteanul conține antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi și la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.
  6. Sănătatea sistemului respirator: Unele cercetări sugerează că leușteanul poate avea efecte benefice asupra sănătății sistemului respirator, putând ajuta la ameliorarea simptomelor astmului și a altor afecțiuni respiratorii.
  7. Sursă de fibre: Consumul de leuștean poate contribui la aportul de fibre dietetice, care sunt importante pentru sănătatea intestinului și pentru menținerea regulată a tranzitului intestinal.
  8. Allevierea durerilor menstruale: Unele femei folosesc leușteanul pentru a ajuta la reducerea durerilor menstruale.
  9. Sursă de antioxidanți: Leușteanul conține antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și la menținerea sănătății generale.
  10. Utilizare în remedii naturale: Leușteanul a fost folosit în medicina tradițională pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi durerile de stomac, tusea și infecțiile respiratorii.

Cataplasme cu frunze proaspete zdrobite sunt indicate să se aplice pe piele în caz de psoriazis, ulceraţii ale pielii.

Sucul din frunze proaspete se obţine prin mixarea acestora şi este indicat să se consume 100-200 ml de suc natural pe zi în curele de detoxifiere şi purificare a sângelui.

Pulberea din frunze uscate poate fi folosită atât la preparate culinare pentru aromatizare cât şi pentru infuzie în scop terapeutic. Pulberea poate fi folosită ca atare, 1/2 linguriţă pe zi, tinuta 10 minute sub limbă, apoi înghiţită cu multă apă pentru reglarea digestiei, boli digestive, stimularea apetitului.

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu vârf de pulbere la o cană de apă clocotită care se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară, se beau 2-3 căni pe zi.

Rădăcina de leuştean are acţiune diuretică şi se utilizează în tratarea afecţiunilor urinare, hidropiziei şi a pneumoniilor.

Ceaiul de leuştean este eficient în tulburări digestive, scaune proaste, formare de gaze, influenţează sângerările organelor din bazinul mic, stimulează fluxul menstrual, eliminarea urinei şi expectoraţiilor în caz de catar bronşic. Se recomandă îndeosebi în caz de afecţiuni cardiace având un fond nervos.

Rădăcina şi seminţele stimulează secreţia mucoaselor. Se recomanda pentru întărirea scheletului sugarilor sau a copiilor firavi. În caz de umflături sau tumori se fierbe rădăcina, partea aeriană sau seminţele şi se adaugă la apa de baie.

Ceaiul preparat din semințe de leuștean liniștește rapid durerile de stomac. Putem spune, pe bună dreptate, că leușteanul este mai degrabă o plantă medicinală decât o simplă legătură de zarzavat.

Leuşteanul – Precauţii şi contraindicaţii
Nu se foloseşte în perioada sarcinii şi se foloseşte în cantităţi moderate (maximum 3 g pe zi de frunze proaspete) în timpul alăptării. Foarte rar s-a observat un efect iritativ al leuşteanului, administrat în cantităţi mari şi pe perioade lungi de timp, în infecţiile renale.

ATENTIE! Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale. Informatiile de pe site si materialele aferente au doar un caracter informativ si nu isi propun sa inlocuiasca consultul medical de specialitate.

Este important să consumați leuștean în cantități moderate, în special dacă aveți alergii la plante din familia Apiaceae (cum ar fi morcovii sau țelină), deoarece pot apărea reacții alergice.

loading...

Add comment