Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Consumati Cătină ! Echilibreaza tensiunea, previne ateroscleroza, reface ficatul, alunga anemia, intareste sistemul imunitar si multe altele

Din toamnă până la sfârşitul iernii, micile bobiţe portocalii n-au niciun concurent când vine vorba de întărirea imunităţii.

Tufele ţepoase pe care creşte cătina până la altitudini de mii de metri poartă fructele proaspete chiar şi sub zăpadă, la temperaturi de minus câteva zeci de grade, calităţile rămânându-le neatinse.

Au un conţinut excepţional de vitamina C, antioxidant de mare ajutor în sezonul rece, plus multe alte vitamine şi minerale – de fapt, aproape toate de care are nevoie corpul uman: vitamina E, care întârzie îmbătrânirea, betacaroten, bun pentru piele şi ochi, întreg complexul de vitamine B, vitamina D, calciu, fosfor, fier, magneziu, aminoacizi esenţiali.

Au un conţinut excepţional de vitamina C, antioxidant de mare ajutor în sezonul rece, plus multe alte vitamine şi minerale – de fapt, aproape toate de care are nevoie corpul uman: vitamina E, care întârzie îmbătrânirea, betacaroten, bun pentru piele şi ochi, întreg complexul de vitamine B, vitamina D, calciu, fosfor, fier, magneziu, aminoacizi esenţiali.

Cum se poate consuma cătina?
O poţi consuma proaspătă, ca atare, înghiţind pur şi simplu boabele, dar şi sub formă de suc, ulei, sirop sau macerat la rece. S-ar putea să ţi se pară scumpă (poate costa 20 de lei kilogramul), nu e tocmai uşor de curăţat şi nici prea bună la gust, însă nimic nu este mai presus de faptul că te păzeşte şi te vindecă de nenumărate boli dacă faci o cură de 1-2 luni.

Fructele proaspete, zdrobite şi amestecate cu miere, le poți înghiţi ca atare, imediat ce le-ai preparat, sau le păstrezi la frigider nezdrobite, în recipiente din sticlă cu miere. Pune 500 g de boabe într-un borcan de 1 kg, completează cu miere, păstrează la frigider şi ia zilnic două linguriţe dimineaţa.

Sucul gros obţinut cu ajutorul storcătorului din fructele proaspete se administrează de trei ori pe zi, în doze de câte trei linguri. Dacă-l ames-teci în părţi egale cu miere, obţii sirop de cătină.

La farmacii şi plafar, găsești pulbere, tinctură sau ulei de cătină, pentru administrare internă sau externă.

Cătina echilibrează tensiunea.
Dacă ai hipertensiune, cătina echilibrează circulaţia sângelui şi domoleşte bătăile inimii, astfel că te scapă de neplăceri şi de riscuri.

Previne ateroscleroza.
Contribuie la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge, preîntâmpinând formarea plăcilor de aterom. Dacă există deja cheaguri de sânge, acestea vor fi mai uşor eliminate. Persoanele care au afecţiuni cardiovasculare ori au suferit deja un infarct miocardic ar face bine să urmeze o cură cu cătină.

Reface ficatul.
Dacă ai hepatită sau chiar ciroză într-o fază incipientă, e bine să ştii că bobiţele de cătină au efect regenerator pentru ficat. Sucul proaspăt are cele mai bune efecte, doar că trebuie asociat cu un regim alimentar sănătos, bogat în legume şi fructe, sărac în grăsimi, prăjeli, sare și zahăr.

Alungă anemia.
Bogăţia de vitamina C din compoziţia cătinii ajută fierul să se fixeze în organism. Aşadar, în special femeile cu lipsă de fier beneficiază de pe urma ei. Este indicată şi în caz de rahitism la copii.

Întărește sistemul imunitar.
Catina este considerata o multivitamina, deoarece contine antibiotice pe baza de plante. Este bogata in vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, E si oligoelemente care actioneaza ca un remediu puternic pentru raceli si intaresc sistemul imunitar. Este bine sa beti sucul proaspat de catina .

Menține fermitatea pielii.
Datorita continutului sau ridicat de vitamina C, catina ajuta la producerea de colagen, ajuta la mentinerea pielii sanatoase si elastice si ii confera o stralucire naturala sanatoasa. Catina reduce, de asemenea, iritatia pielii, roseata si mancarimea si faciliteaza vindecarea ranilor.

loading...