Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Facute la 12 noaptea,12 metanii către Maica Domnului rezolvă orice problemă

Marele duhovnic Paisie Olaru s-a născut la 20 iunie 1897, în satul Stroiești, comuna Lunca – Botoșani, într-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la părinți.S-a născut într-o familie simplă, modestă. tatăl sau, Ioan, era pădurar, iar mama sa, Ecaterina, casnică. La botez a primit numele de Petru, iar în anul 1921, a intrat în viața monahală la Schitul Cozancea din apropiere, luând la călugărie numele de Paisie.Puterea rugaciunilor sale era dragostea si frica de Dumnezeu, si asa se transmitea si in sufletul tau, ca un izvor lin si binefacator.

El spunea că „orice rugaciunea este dar de la Dumnezeu”.Îi sfătuia pe credincioși să citească în fiecare dimineață Acatistul Maicii Domnului, iar seara Paraclisul Fecioarei, crezul, neaparat o data pe zi, iar Psalmul 50, de cate ori pot.Astfel Dumnezeu va asculta rugăciunile și va îndeplini toate dorințele.Sfântul părinte îndemna credincioșii să spună Tatăl nostru tot timpul în decursul unei zile când au ocazia, alături de rugaciunea inimii „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul”.Ori de câte ori facem ceva care nu are nevoie de o concentrare mintală semnificativă, ne putem ruga în tăcere cu Rugăciunea lui Iisus.

Iar când întâmpinăm o problemă greu de rezolvat, să facem 12 metanii la 12 noaptea.Și la fiecare metanie sa spunem: Maica Domnului, nu ma lasa…Pentru rugăciunile personale obișnuite de dimineaţă sau de seară, putem dedica cinci sau zece sau mai multe minute.De asemenea, parintele Paisie a lasat credinciosilor si un sfat cu mare insemnatate: „Dar daca te scoli dimineata si te invartesti asa, prin casa – ca mai am asta de facut, mai am si treaba astalalta -, apoi nu-ti merge bine toata ziua.

Parintele Paisie a fost echilibrat in gandire. Si-a pastrat constiinta limpede, rationala.Se raporta cu smerenia sa la durerile credincioșilor, zicand: „Spun la altii sa aiba rabdare, dar imi trebuie si mie rabdare”. Suspina, și multumea in tacere.Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar.Parintele Paisie nu punea povara mai mult decat o putea duce fiecare. Totdeauna era deosebit de atent si cu postul. Uneori zicea ca mai bine mananci de noua ori pe zi, decat o data si mult. El se straduia sa modeleze credincioșii, sa fie calători pe calea imparateasca.

loading...

Add comment