Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist
carnati-de-casa-reteta

Rețeta tradițională de cărnați de casă,numa bună pentru sărbătorile de iarnă

Ce ar fi Crăciunul fără preparatele tradiționale mult iubite de românii noștri.Chiar dacă rețetele diferă în funcție de regiunile țării, bucatele tradiționale nelipsite de pe mesele românilor sunt caltaboşii, toba, piftia și cârnații de casă.

Istoria cârnaților a început acum 5000 de ani în Sumeria, Irakul de azi, dar ușor au devenit populari în multe zone ale lumii.Cârnații sunt un produs foarte popular pe mesele românilor,datorită gustului delicios și pentru că pot fi păstrați foarte ușor pe toată perioada iernii, într-un loc răcăros.

Există o serie de rețete de cărnați de casă în caietul gospodinelor, pe gustul fiecăruia.Unii îi preferă mai picanți, cu multă boia, alții cu mai mult usturoi,bine condimentați. Unii oameni îi consumă fierți, alții proaspeți sau chiar bine prăjiți.În continuare, vom prezenta o rețetă tradițională care va încânta papile gustative.

Ingredientele pentru 25 de cârnați sunt: 1,5 kg carne de vită proaspătă, 3 kg carne de porc mai grasă, 4 căpățâni de usturoi, cimbru uscat, boi dulce, boia iute, piper negru, sare de mare, ienibahar și mațe de porc din membrană naturală.

Se începe prepararea mațelor de porc.Acestea se curăță și se spală bine.Între timp de taie carnea de vită împreună cu cea de porc, în bucațele mici și se dă prin tocător.Carnea trebuie să fie rece, deoarece carnea tocată este foarte ușor perisabilă. Într-o cană de aproximativ 300 de ml de apă, se dizolvă o lingură plină de sare de mare sau sare grunjoasă.După ce s-a tocat bine carnea, se curăță cele 4 căpățâni de usturoi și se pisează bine.Se amestecă usturoiul pisat cu un praf de sare, se toarnă puțină apă, până când se se omogenizează totul.Apoi se adaugă amestecul obținut din usturoi, împreună cu toate ingredientele puse după gustul fiecăruia, peste carnea tocată.Cantitățile de condimente diferă în funcție de calitatea lor și de gustui fiecăruia. Sarea diolvată în cana cu apă, se pune treptat la final, după condimente.Se gustă din când în când pentru a condimenta bine cârnații.Apoi se lasă să stea peste noapte la frigider, sau într-un loc răcăros.

A doua zi, se umple mațele cu ajutorul unei pălnii speciale pentru mațina de tocat.Mare atenție, să nu fie prea îndesați și să se spargă acestea.După ce s-au făcut toți cei 25 de cărnați, se leagă cu o ața sau sfoară și se atârnă undeva la rece, să se zvânte.Aveți grijă, să nu se lipească unul de celălalt.Cârnații trebuie să fie foarte bine uscați înainte de a se afuma, deoarece pe mezelurile umede nu prinde fumul.

Sperăm că v-am făcut poftă cu această rețetă tradițională de cărnați de casă și că o veți încerca cu siguranță de sărbători.Țineți cont că rețetele diferă de la familie la familie și gusturile la fel.

loading...

Add comment