Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Cantitatea de ouă recomandată pentru adulți și pentru copii

Fierte, prăjite sau omletă, unii oameni sunt înnebuniți după ouă, indiferent de felul în care sunt servite.Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă.Cu toate acestea, ouăle au căpătat o reputație proastă, deoarece gălbenușurile au un nivel ridicat de colesterol.Nutriționiștii explică însă acest lucru și ne dovedesc că lucrurile nu stau chiar așa.

Un ou conține 186 mg de colesterol, adică 62% din doza zilnică recomandată.La fel de adevărat este că, atunci când consumăm colesterol, organismul nu mai produce, așa că balanța se echilibrează.Colesterolul este adesea privit ca negativ.Acest lucru se datorează faptului că unele studii au legat niveluri ridicate de colesterol cu ​​boli de inimă și moarte timpurie. Cu toate acestea, dovezile sunt mixte.Adevărul este că colesterolul joacă o funcție foarte importantă în corpul tău. Este o moleculă structurală esențială pentru fiecare membrană celulară.Este, de asemenea, utilizat pentru a face hormoni steroizi, cum ar fi testosteronul, estrogenul și cortizolul.Deoarece obținerea de colesterol din dietă nu este întotdeauna o opțiune, ficatul dvs. produce suficient pentru a satisface nevoile corpului.Dar, atunci când mănânci o mulțime de alimente bogate în colesterol, ficatul tău începe să producă mai puțin pentru a evita ca nivelul de colesterol să devină excesiv de mare.Prin urmare, cantitatea totală de colesterol din corpul tău se schimbă doar foarte puțin, poate chiar deloc.

Cu toate acestea, ar trebui să evitați să mâncați cantități excesive de colesterol dacă nivelul dvs. de sânge este crescut. Un aport ridicat poate provoca o creștere moderată a nivelului de colesterol din sânge.Timp de multe decenii, oamenilor li s-a recomandat să-și limiteze consumul de ouă – sau cel puțin de gălbenușuri de ou.Recomandările comune includ maximum 2-6 gălbenușuri pe săptămână. Cu toate acestea, nu există sprijin științific pentru această limitare.

Câteva studii realizate au examinat efectele ouălor asupra nivelului de colesterol.Aceste studii au împărțit oamenii în două grupuri – un grup a mâncat 1-3 ouă întregi pe zi, în timp ce celălalt a mâncat altceva, cum ar fi înlocuitori de ouă.Aceste studii arată că:
În aproape toate cazurile, colesterolul HDL „bun” crește.Nivelurile de colesterol LDL total și „rău”, de obicei, rămân neschimbate, dar uneori cresc ușor.Consumul de ouă îmbogățite în omega-3 poate scădea trigliceridele din sânge, un alt factor de risc important.Nivelurile de sânge ale antioxidanților carotenoizi precum luteina și zeaxantina cresc semnificativ.Se pare că răspunsul la consumul de ouă întregi depinde de individ.La 70% dintre oameni, ouăle nu au avut efect asupra colesterolului LDL total sau „rău”.

Ouăle au multe alte beneficii pentru sănătate.
Ele sunt încărcate cu nutrienți și oferă diverse alte avantaje impresionante.Sunt bogate în luteină și zeaxantină, antioxidanți care îți reduc riscul de boli ale ochilor, cum ar fi degenerarea maculară și cataracta.Sunt bogate în proteine ​​animale de calitate, dintre care beneficiile includ masa musculară crescută și sănătatea osoasă mai bună. Studiile arată că ouăle cresc sentimentele de plenitudine și te ajută să slăbești.Mai mult, ouăle sunt gustoase și incredibil de ușor de preparat.Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Conțin nutrienți importanți ai creierului și antioxidanți puternici care vă protejează ochii.

De asemenea, nu uitați că cele mai sănătoase ouă sunt cele de la găini crescute la țară, nu cele din supermarketuri.Aceste ouă sunt mai bogate în omega-3 și vitamine solubile.Având în vedere gama lor de nutrienți și beneficiile puternice pentru sănătate, ouăle de calitate pot fi printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.

loading...

Add comment