Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Leacuri băbești cu rădăcină și frunze de hrean.

Dintre leacurile practicate în vechime s-au păstrat și leacurile cu hrean. Bunicii și străbunicii noștri foloseau atât rădăcina, cât și frunzele în scop medicinal.Puțini știu poate că hreanul face parte din aceeași familie cu varza și broccoli (familia Brassicaceae).

Ce proprietăți are hreanul.
Această plantă încălzește tot corpul și ajută la restaurarea acestuia. Are efecte stimulente. Înlătură răceala și congestiile. Acțiunea sa se îndreaptă în mod special către sistemul respirator și sistemul digestiv.

Hreanul conține glucozinolați, dintre care se remarcă sinigrina. Această substanță este descompusă în izotiocianat de alil, un compus înțepător sau picant, cu efecte stimulante puternice.

Glucozinolații sunt bogați în sulf – care la rândul lui are acțiune antibiotică. De aceea hreanul este util în infecțiile însoțite de stări congestive. Totodată, acești compuși au o acțiune directă asupra glandei tiroide. Mai precis, îi reduc funcția – lucru benefic în hipertiroidism. Atenție însă, persoanele cu hipotiroidism ar trebui să evite hreanul.

În ce boli ajută hreanul?
Datorită lui, hreanul stimulează vasodilatația și crește fluxul sanguin la suprafața pielii atunci când este aplicat extern. Administrat intern, compușii volatili din hrean funcționează ca decongestionanți și stimulanți ai proceselor digestive.

Afecțiuni gastrointestinale
Uleiurile volatile din hrean au efecte antiseptice. Combat infecțiile și ajută la eliminarea toxinelor acumulate în tractul digestiv. Consumul de hrean poate elimina congestia intestinală. Este util și împotriva suprapopulației de bacterii și fungi.
inapetență
diaree
flatulență
indigestie
inflamații abdominale
gastroenterită
candidoza intestinală
disbioză intestinală (perturbarea florei bacteriene intestinale benefice)

Afecțiuni respiratorii
Datorită acțiunii sale stimulente, hreanul ajută la remedierea problemelor de circulație sangvină și la eliminarea excesului de mucus. Hreanul ajută oriunde este o obstrucție sau o congestie. Dar mai cu seamă la nivel respirator, digestiv și urinar. Ajută la înlăturarea lor prin expectorație sau prin urină.

Afecțiuni musculo-scheletice.
Hreanul poate ajuta la eliminarea obstrucțiilor de la nivelul rinichilor și a tractului urinar:
blocaje urinare
disurie (dificultăți, dureri la urinare)
anurie (absența urinii)
calculi urinari

Infecții
Nu în ultimul rând, hreanul poate fi util în diferite tipuri de infecții:
răni infectate
paraziți intestinali
intoxicații alimentare
virusul gripal
bronșită
nefrită
cistită

Leacuri băbești cu hrean.
Aceste leacuri băbești cu hrean sunt recomandate de preotul Iov Burlacu de la Neamț.

Cataplasma cu hrean.
Părintele Iov spune despre cataplasma cu hrean că este bună la junghiuri, dureri de cap și guturai. Hreanul se dă pe răzătoare și se amestecă bine cu puțină făină. Pasta se întinde între două pânze curate și se aplică pe zona afectată de junghiuri. Sau se pune pe ceafă pentru dureri de cap sau guturai.

Se lasă să acționeze 15-30 de minute. Dacă apar usturimi sau iritații se îndepărtează.Și frunzele de hrean potolesc durerile de cap dacă sunt puse pe ceafă.

Sirop de hrean cu efecte tonice.
Persoanele bolnăvicioase și slăbite pot bea sirop de hrean. Se pun 200 g de hrean ras la macerat în 400 ml de vin alb. Se adaugă și 5 g de scorțișoară. Apoi se fierbe amestecul 3 ore și s strecoară. În siropul obținut se adaugă 500 g de sirop din zahăr (sau miere). Se administrează câte 2 linguri de sirop pe zi.

Suc de hrean.
Sucul obținut din frunzele de hrean stoarse ajută la curățarea sângelui. Este bun și pentru durerile reumatice și năduf în piept. Se iau câte 2-3 linguri pe zi.
Sursa: lataifas.ro/boli-si-tratamente-naturiste/141895/leacuri-babesti-cu-hrean/

loading...

Add comment