Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Doi jurnaliști și un activist de mediu, bătuți în timp ce filmau în pădure despre tăierile ilegale de lemn

Regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar despre tăierile ilegale de lemn din Suceava, a fost bătut, alături de un coleg și de activistul de mediu Tiberiu Boșutar, de un grup de 20 de indivizi, care i-au atacat cu bâte și topoare. Cei trei au ajuns la spital, iar aparatura le-a fost distrusă. Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la poliție.

Jurnalistul Mihai Dragolea a relatat pentru Digi24 că au fost atacați în timp ce filmau în pădure, spunând că, printre cei 20, se aflau proprietarul pădurii și inginerul silvic:

„Ne-am refugiat în Dacia Duster, dar nu a ținut Duster-ul la 20 de oameni, au deschis ușile, am fost aruncați din mașină, eu am fost lovit în față și am căzut într-o râpă, de unde am sunat la 112”.

Jurnalistul a mai spus că cei care i-au atacat i-au amenințat direct că-i omoară.

Activistul Tiberiu Boșutar a spus că atât el, cât și unul dintre cameramani, și-au pierdut pentru scurt timp cunoștința în timpul agresiunii.

Premierul Florin Cîțu le-a recomandat jurnaliștilor și activistului de mediu care au fost victime ale unor agresiuni în localitatea Coșna din județul Suceava să depună plângeri împotriva agresorilor, dar a și cerut instituțiilor statului să intervină și „să își facă datoria” în acest caz.

De-a lungul anilor, organizațiile de mediu au atras atenția, în mod repetat, că activiștii de mediu și silvicultorii își riscă viața în activitatea lor de protecție a mediului și de conservare a mediului natural. De asemenea, în ultimii ani mai mulți jurnaliști au fost agresați în timp ce documentau tăierile ilegale de păduri. În 2019, Greenpeace România și Agent Green estimau că peste 600 de persoane au fost, de-a lungul timpului, rănite, iar șase dintre ele au murit în urma acestor violențe.

loading...