Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european la caiac – canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice a fost, este și va rămâne o legendă de neegalat.

Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european la caiac – canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice, a fost, este și va rămâne o legendă de neegalat pe care România a oferit-o în dar omenirii.

Originar din Mila 23, un mic sat de lipoveni din Delta Dunării, Ivan și-a folosit gloria pentru a da înapoi comunității sale sprijinul de care s-a bucurat în timpul carierei de sportiv, antrenor și, mai apoi, de antreprenor social. A iubit din toată inima natura, sportul, oamenii și cultura. Și-a dorit să promoveze valorile lipovenilor, să contribuie la profilul identitar local și la creșterea turismului cultural din Deltă.

Patzaichin a avut parte de câte o medalie la fiecare competiție la care a participat și nu s-a oprit niciodată din urmărirea visului său. La următoarele Jocuri Olimpice, de la Munchen, acesta a suferit un accident și în primele secunde ale cursei pagaia sa a cedat.

Deși putea relua cursa cu o pagaie de rezervă, arbitrul nu l-a văzut și l-a descalificat. Acest lucru nu l-a oprit, ci din contră, Patzaichin a contestat decizia și nu a câștigat numai cursa de recalificări ci și aurul. Acest om a fost un exemplu prin perseverență și prin faptul că indiferent de ce hopuri au apărut, acestea nu l-au demoralizat. A fost cel mai medaliat sportiv din istoria României cu 4 medalii de aur și 3 de argint la J.O, 9 medalii de aur, 4 de argint și 9 de bronz la campionatul mondial de canotaj și 50 de titluri naționale.

Astăzi, a rămas doar o legendă de neegalat. A murit de o boală grea, a aparatului digestiv, diagnosticat în ianuarie, cu șanse mici de vindecare. Tratamentul a funcționat o vreme, după care nu a mai funcționat. Ivan Patzaichin s-a luptat cu această boală mai mult timp, fără să o dezvăluie. Așa cum a câștigat medalia olimpică cu pagaia ruptă – a hotărât să lupte singur cu boala. Voința lui uriașă și caracterul excepțional l-au ținut în viață. Puternic și modest, în lupta lui cu boala, nu a vrut să deranjeze pe nimeni, a vrut să fie singur, așa cum a fost 71 de ani în barca vieții lui.

loading...