Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Prima mare condamnare. Un judecator din Moldova a primit 7 ani de puscarie pentru „imbogatire ilicita”. „Donatii” de la mama si socru

Fostul presedinte al Judecatoriei Chisinau, sectorului Rascani, Oleg Melniciuc, a fost condamnat la sapte ani de puscarie cu executare. El este acuzat de imbogatire ilicita si ca a inclus in declaratiile de avere date eronate. Procurorii au cerut 10 ani de inchisoare.

Decizia a fost luata de Judecatoria Anenii Noi, sediul Varnita, in lipsa lui Melniciuc, dar si a avocatilor acestuia. Ea poate fi atacata cu apel.

Pronuntarea sentintei a fost amanata de mai multe ori in ultimele doua luni, pe motiv de sanatate a judecatoarei care examina cazul, subliniaza Jurnal.

Dosarul Melniciuc a fost trimis in instanta inca in 2018, acesta fiind primul caz cand un magistrat moldovean este judecat pentru imbogatire ilicita. Procurorii au stabilit ca, in perioada 2013-2017, pe cand a detinut functia de judecator si presedinte interimar al Judecatoriei Rascani, Melniciuc a inclus in declaratiile de avere date eronate.

Dosarul lui Melniciuc a fost trimis in instanta in 2018. Dupa ridicarea si studierea a sute de documente si interogarea mai multor martori, procurorii au stabilit ca, in anii 2013-2017, cand a detinut functia de judecator si presedinte interimar al Judecatoriei Rascani, mun. Chisinau, Oleg Melniciuc a inclus in declaratiile de avere date eronate. De asemenea, ar fi comis infractiunea de imbogatire ilicita, prin detinerea, personala sau prin intermediul tertilor, a bunurilor, a caror valoare depaseste substantial mijloacele dobandite.

Procurorii anticoruptie au calculat ca in anii 2014 – 2016 familia magistratului a obtinut venituri de 1 444 958 lei si a efectuat cheltuieli de 2 085 101 lei. Acest fapt indica asupra unei diferente substantiale dintre averea dobandita si veniturile obtinute. In categoria ”venituri” procurorii au inclus si cele peste 600 000 lei declarate ca donatie. Procurorii le-au numit ”donatii suspecte”.

Unele dintre aceste donatii provin de la mama si socrul magistratului. Mama i-ar fi donat in anii 2014 si 2015, asa cum se arata in declaratiile de avere, cate 150 de mii de lei. Oleg Melniciuc le-a explicat prin faptul ca banii au fost obtinuti legal din locatiunea unor spatii pe care mama sa le detine in municipiul Chisinau. Cat priveste alte 3 mii de euro donati de socrul sau, judecatorul a spus ca acesta munceste de mai mult timp peste hotare si si-a putut permite sa faca fiicei o astfel de donatie.

Sursa: https://www.aktual24.ro/prima-mare-condamnare-un-judecator-din-moldova-a-primit-7-ani-de-puscarie-pentru-imbogatire-ilicita-donatii-de-la-mama-si-socru/

loading...