Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

10 gânduri profunde despre decență, inteligență și educație.

Despre decență

1.Ticăloșii întotdeauna prevalează asupra oamenilor decenți, deoarece îi tratează ca pe niște ticăloși. Iar oamenii decenți, rabdă și suferă, dar continuă să trateze ticăloșii ca pe niște oameni decenți.”

2.Omul prost nu-l iubește pe cel inteligent, cel incult nu-l iubește pe cel cult, cel prost crescut pe cel educat etc. și se ascunde sub masca unor fraze: „Sunt un om simplu …”, „Mi-am trăit viața și fără asta”, „Toate astea sunt pentru lingușitori etc., iar în suflet e plin de ură, invidie și inferioritate.

Despre inteligență

3.Mulți oameni cred că o persoană inteligentă este cea care a citit multe cărți, a primit o educație bună, a călătorit și cunoaște multe limbi. În același timp, poți avea toate astea, dar să fii prost. Și poți să nu ai nimic, dar în interior să fii o persoană inteligentă.

4.Inteligența nu este doar despre cunoaștere, ci și despre capacitatea de a-l înțelege pe celălalt. Se manifestă în multe lucruri mici: în abilitatea de a argumenta respectuos, de a te comporta modest la masă, de a-i ajuta imperceptibil pe cei din jur, de a proteja natura, de a nu murdări mediul cu gunoi, înjurături și idei proaste (și acestea sunt gunoaie).

5.Inteligența – este capacitatea omului de a înțelege, a percepe, a avea o atitudine tolerantă față de lume și de oameni.

Despre educație

6.Poți obține o educație bună nu numai în familie sau la școală, ci și de la tine însuți. Trebuie doar să știi ce este educația bună.

7.Nu mă angajez să dau „rețete”, deoarece nu mă consider deloc un exemplu. Dar sunt convins că educația bună se manifestă în primul rând acasă, în familie, în relațiile cu rudele.

Dacă un bărbat îi oferă unei femei necunoscute locul în transport, îi deschide ușa, dar acasă nu-și ajută soția obosită să spele vasele – atunci el nu este o persoană educată.

Dacă este politicos cu străinii, iar cu familia sa este mereu iritat – atunci nu este o persoană educată.

Dacă nu ține seama de caracterul, psihologia, obiceiurile și dorințele celor dragi – nu este o persoană educată.

Dacă, la vârsta adultă, ia de la sine înțeles ajutorul părinților bătrâni și nu observă că deja ei au nevoie de ajutor – atunci nu este o persoană educată.

Dacă pornește volumul sunetului la maxim sau vorbește zgomotos atunci când copilul își face temele sau citește – el este o persoană prost educată și nu-și va educa copiii niciodată.

Dacă îi place să-și bată joc (în glumă) de soția sau copiii săi, mai ales în fața străinilor, atunci este un prost.

8.Omul educat – este cel care ține cont și de ceilalți, pentru el politețea nu este doar un obicei, este ceva firesc și plăcut.

9.Omul educat este la fel de politicos și cu oamenii în vârstă, și cu cei tineri.

10.O persoană educată din toate punctele de vedere, nu se comportă „zgomotos”, economisește timpul altora, îndeplinește promisiunile făcute, nu este arogantă și se comportă la fel – acasă, la școală, la universitate, la serviciu și în transportul public.

Sursa: https://relatii.net/2021/07/11/10-ganduri-profunde-despre-decenta-inteligenta-si-educatie/

loading...