Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Ce nu iei niciodată în calcul când te urci în mașină și pleci la drum

În general, oamenii privesc lucrurile din perspectiva propriilor puteri și capacități. Un om bun va crede întotdeauna că toți ceilalți gândesc și acționează la fel ca el, în timp ce un hoț de buzunare va sta mereu cu ochii în patru de teamă să nu fie prădat. Așa e viața croită, așa sunt oamenii plămădiți.

Dar sunt și domenii ale vieții sociale în care imprudența te poate costa viața. În fiecare secundă, milioane de români se află la volan fără să știe că deasupra capului atârnă o adevărată sabie a lui Damocles. Pentru că, odată urcat în mașină, pornești într-o cursă a supraviețuirii și fără să îți dai seama te expui unor pericole constante.

Toți ne credem șoferi buni, fără excepție. Deși știrile despre accidentele rutiere grave nu mai contenesc, simțim întotdeauna un soi de siguranță la volan și ni se pare că niciodată nu are cum să ni se întâmple nouă:

„Pot să evit orice accident, frate, că doar îl văd pe ăla de pe contrasens când vine spre mine. Am timp să frânez sau trag dreapta. Asta e, mă duc pe câmp, dar măcar scap cu viață.” Să nu-mi spuneți că nu v-ați gândit niciodată la asta.

Dar iată câteva lucruri la care chiar nu te gândești niciodată când te urci la volan și pleci la drum:
-că de pe contrasens poate țâșni un șofer băut, un iresponsabil care crede că „are timp” să depășească și care nu-ți lasă timp să reacționezi;
-că un șofer iese de pe un drum secundar fără să vadă stopul, în timp ce tu mergi liniștit cu familia în mașină și îți spui că n-are ce să ți se întâmple.
-că într-o curbă fără vizibilitate sau la coborârea de pe un pod un „șofer” așteaptă cu mașina pe avarii, iar viteza ta nu îți permite să mai oprești în siguranță, așa că fie te izbești de el, fie tragi stânga și intri pe contrasens.
-că un șofer de TIR, care conduce de 15-20 de ore neîntrerupt, se transformă într-o adevărată bombă cu ceas și că doar Dumnezeu decide dacă el va adormi pe un drum aglomerat sau pe o porțiune liberă, fără mașini.
-că un individ vrea să își ia zilele și că, în nebunia sa, nu a găsit alt mod decât de a se izbi cu mașina de tine. Așa cum s-a întâmplat aici sau aici.
-că un șofer de 80 de ani, care ar fi trebuit să predea de mult permisul, pleacă pe drumul fără întoarcere cu mașina. Pentru că instinctele îi sunt nule, reacțiile întârziate și manevrele imprudente, tu, om nevinovat, poți plăti cu viața. Așa cum s-a întâmplat aici.
-pentru că, în general, odată ce te-ai urcat în mașină, singurul lucru cert este ora plecării..
Statisticile înfiorătoare ar trebui să le dea de gândit tuturor șoferilor care pornesc la drum. Numai în Buzău, 18 persoane au murit, iar peste 30 au fost grav rănite în urma accidentelor rutiere produse în prima jumătate a anului.

Conform statisticilor realizate de IPJ Buzău, au fost 36 de accidente grave în decurs de 6 luni, însă cu 6 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. Traversarea neregulamentară a pietonilor este în topul cauzelor producerii de accidente, dar printre cauze se numără și viteza neregulamentară și indisciplina în trafic.

Sursa: https://reporterbuzoian.ro/ce-nu-iei-niciodata-in-calcul-cand-te-urci-in-masina-si-pleci-la-drum/

loading...