Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Furtunile din Cehia ajung sâmbătă în România. Meteorologii avertizează că după valul de aer african, furtuni violente vor lovi ţara noastră

Instabilitatea meteorologică extremă care a făcut prăpăd în Europa se îndreaptă spre România. Meteorologii avertizează că după valul de aer african care a sufocat România, furtuni violente vor lovi ţara noastră.

„Trebuie să înţelegem contextul în care se întâmplă ceea ce vedem acum – a fost foarte cald şi în Europa Centrală, aşa cum este acum la noi. Tot aşa, multă umezeală şi acolo, pentru că au fost şi episoade cu ploaie premergătoare episodului de caniculă. Pe de altă parte, Europa Centrală este traversată acum de un fond atmosferic rece care se îndreaptă către noi şi care va afecta ţara noastră noaptea viitoare (n.r: vineri seară). Acest front se vede că s-a format la confluenţa a două mase de aer cu caracteristici foarte diferite, apreciind cel puţin din imaginile pe care le vedem.

O astfel de tornadă cu astfel de urmări nu poate fi decât manifestarea unei instabilităţi extreme şi, din nefericire, vedem tot mai adesea asemenea fenomene şi avem consecinţele lor şi la noi în ţară. Sigur, nu putem spune acum, urmărind aceste imagini, că se va întâmpla şi la noi la fel, în niciun caz. Tornadele sunt fenomene care apar în extrem, în Europa ele au o viaţă scurtă pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări şi traiectorii foarte extinse”, a spus Florinela Georgescu la Antena 3.

Tornada care a lovit Cehia a făcut peste 150 de victime,iar sute de mașini și case au fost grav avariate.De asemenea, din cauza tornadei au izbucnit și incendii. Zone din Cehia, dar și Austria au fost afectate.

O astfel de tornadă cu astfel de urmări nu poate fi decât manifestarea unei instabilităţi extreme şi, din nefericire, vedem tot mai adesea asemenea fenomene şi avem consecinţele lor şi la noi în ţară.

Temperaturi vor fi caniculare și în zilele următoare, cu maxime termice de 35,36 de grade celsius și disconfort termic accentuat.

loading...