Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Mă mândresc cu țara mea! Cea mai frumoasă bibliotecă din lume se află în România

Știți care este cea mai frumoasă bibliotecă de pe Glob? Răspunsul se află chiar la noi în țară. Vizitatorii site-ului boredpanda.com au votat Bioblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași ca fiind cea mai frumoasă din lume. Instituția ieșeană a depășit biblioteci de renume internațional, unele dintre ele având secole întregi de istorie în spate.

Deși este puțin cunoscută în România, această bibliotecă este apreciată foarte mult de către străinii. Peste de 400.000 de utilizatori de internet au votat în cadrul unui sondaj creat pe boredpanda.com. În urma voturilor, Biblioteca Universităţii Tehnice din Iaşi a fost aleasă cea mai frumoasă bibliotecă din lume.

Nici măcar conducerea Universității Tehnice din Iași nu și-a imaginat vreodată că biblioteca instituției ar putea fi declarată cea mai frumoasă din lume. Cu toate aceastea, utilizatorii unui site de specialitate i-au acordat aproape 700 de voturi, de două ori mai multe decât bilbiotecii din Praga și de 6 ori mai multe decât bibliotecii naționale din Paris.

„Este un spațiu deosebit, un spațiu de o estetică ce ne impresionează pe toți cei care pătrundem aici, ne mândrim cu această bibliotecă. Amplasarea acestui lăcaș de cultură într-un astfel de clasament nu ne-a mirat, pentru ca arhitectul a avut la bază niște teme care racordau acest spațiu la valorile europene ale timpului”, a declarat prof.univ.dr. Neculai Seghedin, prorector UTI Iași.

Ideea construcției bibliotecii ieșene i-a aparținut profesorului Petru Poni, iar arhitectul elvețian Louis Blanc a fost ales să realizeze proiectul. Piatra de temelie a fost pusă în 1893, în prezența prințului moștenitor Ferdinand I, iar construcția a fost inaugurată patru ani mai târziu.

Biblioteca are 962.528 documente: 522.187 cărţi, 129.332 reviste, 5.042 CD-uri, DVD-uri şi 305.967 documente tehnice.

loading...