Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Tătăneasa-o plantă cu o putere vindecătoare extraordinară(anti-inflamatoare, analgezică, regeneratoare)

In ultimele decenii, tataneasa a fost una din cele mai folosite plante pe plan mondial. In Elvetia – tara cu mare traditie in domeniul medicamentelor din plante – mai bine de jumatate din preparatele externe produse in ultimul deceniu au fost pe baza de tataneasa.

Tătăneasa are efecte hemostatice, astringente, calmante și cicatrizante. Totodată, poate preveni infectarea rănilor.Tataneasa normalizeaza tranzitul intestinal si opreste procesul bolii prin precipitarea proteinelor din continutul intestinal. Se bea inainte de fiecare masa cu un sfert de ora si de cate ori este nevoie cate un pahar din extractul apos obtinut prin maceratie + decoctie.

Infectii urinare (cistite) si renale (nefrite, pielonefrite), pietre la rinichi si la vezica urinara
Prin mucilagiile pe care le contine, tataneasa favorizeaza relaxarea tesuturilor, diminueaza starea inflamatorie si opreste hemoragia. Se administreaza de obicei sub forma de extract apos, impreuna cu alte plante: ienupar (ca antiinfectios), merisor si mesteacan (ca anti-litiazice), cate 1 lingurita rasa din fiecare planta mentionata.

Numeroase studii au confirmat forța vindecătoare a acestei plante. Preparatele din tătăneasă s-au dovedit eficiente în dureri, inflamații musculare, umflături articulare, artrită degenerativă, mialgie acută la spate, contuzii sau luxații la sportivi.

Cataplasmele și băile cu tătăneasă erau folosite și pentru arsuri, încheieturi umflate, hemoroizi și ulcer varicos. Acestea reduc fierbințeala și ajută la scăderea inflamației și a durerilor.Puneți 2 pumni de frunze uscate de tătăneasă într-un bol și adăugați apă clocotită.Ca și proporție, se folosesc 2 linguri de plantă uscată la 1 cană cu apă clocotită.Lăsați planta la infuzat 15 minute. Strecurați ceaiul. Dacă este vorba despre un deget rupt de la mână sau de la picior, introduceți-l pur și simplu în ceaiul cald.Dacă este o parte a corpului care nu poate fi îmbăiată, aplicați o cârpă înmuiată în ceaiul cald. Stoarceți compresa puțin. Legați compresa cu un prosop uscat și lăsați-o să acționeze 20 de minute.Procedeul trebuie repetat de 3 ori pe zi.

Ca orice planta medicinala, tataneasa este bine sa fie folosita cu moderatie, mai ales in uzul intern. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 6 grame pentru un adult si 1-3 grame pentru copii. Un tratament nu va fi mai lung de 2 luni, urmat de o luna de pauza. Indicatiile noastre sunt orientative și nu înlocuiesc sfatul medicului.

loading...