Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Reevaluarea valorilor vieții la bătrânețe: iată ce contează cu adevărat.

În viața fiecăruia dintre noi ar trebui să existe ceva valoros: părinții, copiii, hobby-urile, munca. Dacă nu există nimic, atunci cum să trăim? Oamenii de știință, fiziologii și filozofii au observat că atitudinea omului față de propriile valori se schimbă odată cu vârsta.

Dacă un băiețel la 5 ani păstrează într-o cutie pietricele și un pistol, la 18 ani păstrează o scrisoare de dragoste, atunci la 30 de ani își admiră mașina nouă. El a dovedit lumii întregi că nu este slab și nici ratat.

De ce sunt mândri oamenii la bătrânețe? De nepoți? Noua generație nu este proiectul nostru. Este un stimulent puternic pentru a trăi, pentru a nu îmbătrâni.

Anii îndepărtează exteriorul și, odată cu înaintarea în vârstă, sufletul uman se eliberează treptat de coperte și apare în forma sa originală. Nu mai există necesitatea să fii pe plac, să joci jocuri. Poți fi tu însuți, poți spune ceea ce crezi și ce simți.

În sfârșit înțelegi că fericirea este ceva ce poți împărtăși cu oamenii chiar acum, este ceva minuscul, fragil și teribil de important.

Să faci bine altora, prin lucruri mărunte, cum poți, în fiecare zi – iată ce le oferă fericire celor care și-au trăit viața. Să împărtășești bucuria, să oferi ajutor, să compătimești, să insufli încredere că totul va fi bine. Să vorbești despre experiența ta, despre faptul că așa a fost de mii de ori și va fi după. Și viata merge mai departe.

O descoperire de sine uimitoare: să înțelegi că ești bun. Că bunătatea trăiește în tine. Ceea ce înseamnă că nimic nu ți-a frânt interiorul. Nu te-a lipsit de empatie, compasiune și sentimentalism.

Doar pare că oamenii moderni au nevoie de bani, că numai banii rezolvă toate problemele. Dar nu este așa. Oamenii, ca și în trecut, au nevoie de grijă, afecțiune și căldură. De suport, susținere, de încredere în puterea, frumusețea și capacitățile lor.

Ne luptăm cu viața și ne gândim: vom primi un bonus, vom cumpăra un apartament, o mașină, vom obține o funcție mai bună – și atunci vom fi fericiți! Dar ne vom aminti pentru totdeauna altceva – cum tata tânăr și chipeș cânta la pian valsul „Visul de toamnă”, iar fetița mică se rotea, se rotea ca o frunză în vânt …

Părinții, tinerețea și puterea lor pleacă pentru totdeauna și irevocabil. Și vrei să oprești timpul, să fii din nou un copil mic, dar nu poți. Viața se scurge în fiecare secundă într-o direcție necunoscută.

Inevitabilul te face să privești viața diferit. Să îndepărtezi de ea tot ce este inutil, ce creează zgomot, dar aduce cu sine beneficii. Și să trăiești pe partea luminoasă. Curat, fără a încălca spațiul cuiva, fără a pune la îndoială credința cuiva.

Totul este voia Universului. Și tot ce ni s-a dat – nu este în zadar. Putea să nu se întâmple. Dar am avut norocul să trăim pe acest pământ printre frumusețea naturii, a oamenilor buni și receptivi.
Sursa: relatii.net/2021/03/16/reevaluarea-valorilor-vietii-la-batranete-iata-ce-conteaza-cu-adevarat

loading...