Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Pangasius: otrava care se vinde file – un pește manipulat genetic, plin de otrăvuri.

Peste jumătate din peştele comercializat în magazinele noastre provine nu din apa oceanelor, râurilor sau lacurilor naturale, aşa cum ne-am aştepta, ci din crescătorii în care sunt crescuţi intensiv cu ingrediente sintetice. Spre exemplu, supermarket-urile noastre sunt pline de file de pangasius, un peşte asiatic foarte ieftin. Mai puţin cunoscut este însă faptul că pangasius este la origini un peşte oceanic, manipulat genetic, ca să poată trăi în crescătoriile de pe fluviul Mekong, din Vietnam, considerat cel mai poluat din lume (din cauza numeroaselor fabrici din apropierea acestuia, ale căror deşeuri ajung frecvent în apă).

Otrava care se vinde file.
Fileul de pangasius conţine cantităţi impresionante de arsenic, mercur, pesticide, hormoni de creştere. Cei care au testat în laborator acest peşte şi ne sfătuiesc să evităm consumarea lui, avertizează – peştele pangasius conţine: deversări industriale;
arsenic;
produse derivate toxice ale sectorului industrial aflat în plină creştere; bisfenoli poli-clorinați (PCBs);
DDT şi metaboliții săi (DDTs);
contaminanţi metalici;
compuşi de chlordane (CHLs);
hexachlorocyclohexane izomeri (HCHs) şi hexachlorobenzene (HCB).
Mai mult decât atât, această problemă a ajuns chiar în Parlamentul European, unde s-a dezbătut oportunitatea interzicerii sale. Momentan, nu s-a ajuns la o concluzie, ţările din Europa (inclusiv România) continuând să importe, nestingherite, aproape un milliard de kilograme de pangasius.

Un experiment genetic şi o “bombă” biologică.
În realitate, pangasius este o găselniţă a cercetătorilor chinezi, mai exact, o încrucişare între mai multe specii de peşte, care are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apa cu pricina (pentru a curăța apa). Astfel spus, peştele nu face altceva decât să se hrănească toată viaţa cu toxine, bacterii şi microorganisme, ca de altfel, cu resturi de peşti morţi, uscaţi şi măcinaţi sub formă unei pudre, datorită căreia cresc de patru ori mai rapid decât în natură, iar carnea lor devine mai ‘’pufoasă’’.

Oamenii de ştiinţă trag un semnal de alarmă Numeroşi oameni de ştiinţă din Germania, Franţa şi SUA, care au urmărit fenomenul, ţin să tragă un semnal de alarmă în privinţa acestui peşte, considerat de mulţi ”salvarea pisciculturii mondiale”. Există zvonuri conform cărora cererea de pangasius a devenit atât de mare încât s-a apelat la injectarea cu hormoni proveniţi din urină deshidratată.

Cum vin aceşti peşti pe lume? Pentru a spori productivitatea, femelelor de pangasius li se administrează hormoni, pentru a depune mai des icre. Şocant este faptul că hormonii respectivi sunt prelevaţi de la oameni, mai exact, de la femeile gravide! Cei care au studiat fenomenul spun că din urina acestor femei se extrage hormonul, care este uscat, apoi diluat în anumite proporţii cu apă distilată şi administrat femelelor de pangasius. Autorităţile nici nu infirmă, nici nu confirmă aceste acuzaţii la adresa peştelui insalubru. Rămâne la consumatorilor să decidă ce pun în coşul de cumpărături dată viitoare când merg la supermarket.
Sursa: topremediinaturiste.ro/pangasius-otrava-care-se-vinde-file-un-peste-manipulat-genetic-plin-de-otravuri/

loading...