Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Iată de ce trebuie să comunici mai puțin cu oamenii: cuvintele înțelepte ale lui Seneca.

În viața mea întotdeauna au fost puțini oameni. Părinții meu erau mereu ocupați la serviciu, iar eu stăteam închisă în casă. Și tot ce puteam face era să mă uit la filme și să citesc cărți. Abia zeci de ani mai târziu am reușit să eliberez supărarea și să înțeleg ce dar prețios mi-a făcut familia mea.

Sunt atât de obișnuită cu stilul de viață închis, introvertit, încât soțul mereu spune că sunt soția ideală care este întotdeauna acasă, nu dispare la petreceri și nu invită oaspeți acasă. În apartament este liniște, calm și toate lucrurile la locul lor.

Acum am și un job la distanță. Ultimii 10 ani. Fără colegi, fără șefi. Și ani mai târziu am tras niște concluzii. Înțeleg cât de bine este că am trăit așa. Nimeni nu m-a înțepat cu răutatea sa, nu m-a înecat cu invidie, nu mi-a reproșat, nu mi-a scuipat în suflet. Sunt ca un produs sigilat sub vid, protejat de influențele externe.

Omar Khayyam.
Poetul credea că prietenii, ca și dușmanii, trebuie ținuți la o distanță respectuoasă și în niciun caz oamenilor nu trebuie să le încredințezi cele mai intime secrete.

Probabil veți spune, ce fel de dușmani poate avea omul modern? Ei bine, în viața mea există două persoane care mă consideră dușmanul lor. Aceștia sunt doi bărbați care aveau mari speranțe cu mine. Voiau să se căsătorească, dar viața a decis altfel. Și în mod surprinzător: cei care îmi aduceau flori, îmi cântau serenade și îmi jurau dragoste eternă, au început să mă blesteme pe la spate.

Seneca.
Iată ce scria filosoful despre oameni:
”Nu există inamic mai rău decât mulțimea care te înconjoară. Cu siguranță, fiecare te va seduce cu viciul său ori te va infecta, ori te va păta imperceptibil. Cu cât mulțimea este mai aglomerată, cu atât pericolul este mai mare. Eu mereu mă întorc mai zgârcit, mai ambițios, lacom de lux, mai crud și mai inuman: și doar pentru că am fost printre oameni.”

Oamenii îți pot îmbogăți experiența și cunoștințele, te pot ridica pe un piedestal și îți pot ridica nivelul stimei de sine. Dar se poate întâmpla și opusul. Te vor trage în jos cu o piatră în jurul gâtului. Te vor împinge la degradare.

Nu am înțeles niciodată oamenii cărora le place să fie centrul atenției și să se miște în diferite cercuri. Câtă energie trebuie să ai pentru a-i asculta pe toți, a-i înțelege, a le zâmbi. Și atunci de unde să găsești timp pentru a privi în interiorul tău și a-ți auzi vocea interioară?

Câștigă în viață cei care nu se bazează niciodată pe ceilalți și se bazează doar pe ei înșiși. Cei a căror dispoziție nu depinde niciodată de mila cuiva. Cei a căror armură este atât de puternică, încât nu poate fi străpunsă de privirile străine.
Sursa: relatii.net/2021/03/07/iata-de-ce-trebuie-sa-comunici-mai-putin-cu-oamenii-cuvintele-intelepte-ale-lui-seneca/

loading...