Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Nu exista copii dificili. Dificil este sa fii copil intr-o lume cu parinti prea obositi si prea ocupati.

Este dificil sa fii parinte. E greu si obositor, in timp ce copiii par sa aiba cea mai mare energie din lume. Este greu, insa noi, parintii, ne gandim cat de greu este si pentru ei, sa stea mereu in asteptarea mamei sau a tatalui, care vin obositi de la munca si nu mai au timp și rabdare pentru ei? Nu mai au chef sa se joace sau să le citească o poveste înainte de culcare.Traim pe graba, intr-o lume prea epuizata, prea ocupata, fara rabdare.

Nu există copii dificili. Aceasta e doar o etichetă pusă de adulți copiilor pentru ca cei dintâi să își justifice anumite acțiuni asupra celorlalți. Pot exista diferențe de temperament, unii copii pot fi mai energici sau mai agitați, poate chiar mai greu de gestionat, dar nu răi. Psihicul unui copil este în parte al lui, parte (mare parte aș spune), al familiei lui și parte al neamului lui. Sunt copii „atinși” atât de traumele și suferințele, proiecțiile sau complexele părinților lor și copii atinși și de traumele transgenerationale, ale bunicilor, străbunicilor lor etc. Și aceste suferințe se exprimă prin comportamente poate agitate, agresive, așa zis „rele”.

Copilul este oglinda familiei în care se reflectă totul: problemele dintre părinți, relațiile copil-părinte, contradicțiile și conflictele. Problema e la voi, oamenii mari. Că nu înțelegeți, nu aveți mintea suficient de deschisă să cuprindeți ce se întâmplă sub ochii voștri. Că în loc să înțelegeți că există o problemă în relația voastră cu acel copil sau cu toți copiii sau cu voi, alegeți calea ușoară.

  • Sa ne iubim copilul inseamna sa il facem fericit in orice moment si sa evitam luptele pentru putere. Adesea inseamna sa facem ceea ce ni se pare cel mai dificil: sa spunem “Nu” si sa vorbim serios.
  • Niciodata, sub nicio forma, nu luati personal comportamentul copilului atunci cand incalca o limita. Nu reactiona la comportamentul copilului mic ca si cand acesta ar fi un adult.
  • Să punem relația cu copilul pe primul loc. Oferirea limitelor cu sinceritate si respect este calea cea mai eficienta de a asigura siguranta emotionala care ii va ajuta pe copiii nostri sa se simta fericiti si liberi.

Meseria de părinte este una dintre cele mai importante şi, de asemenea, una dintre cele mai dificile. Creşterea copiilor poate fi un rollercoaster fizic şi emoţional. Este important să ştiţi că aveţi parte de sprijin, să vă simţiţi apreciat/ă, încrezător/toare şi să ştiţi că aveţi posibilitatea de a contribui la educaţia copilului dumneavoastră.

loading...